вівторок, 31 липня 2012 15:08

"Це список не Тимошенко, а Яценюка та Турчинова" - політолог

"Це список не Тимошенко, а Яценюка та Турчинова" - політолог
Фото: donbass.ua

Списки — прелюдія до перезавантаження політичної дійсності. Якщо опозиція бавиться у вибори, то у владі помітна тенденція перерозподілу місць у списку між групами впливу, сказав у коментарі Gazeta.ua політолог Кость Бондаренко.

Що можете сказати про списки опозиції?

- Список об'єднаної опозиції -  це список без Юлії Тимошенко. Гвардія Тимошенко опинилася у непрохідній частині списку: Михайло Лівінський, Олександр Сочка, Віталій Чепінога, Віталій Чудновський та Ольга Тригубова. Це список не Тимошенко, а Яценюка та Турчинова. Дуже багато бізнесменів, які без фінансових вливань не потрапили б до списку. Є особисті друзі Яценюка - Андрій Пишний чи Андрій Іванчук. Опозиція діяла так, немов вона останній раз живе. Набрали "своїх" та бізнесменів.

Навіщо такий скандал опозиційним лідерам?

- Можливо, вони просто бавляться у вибори. Вони не вірять в те, що вибори будуть дійсними. Вони створили список, який дасть їм можливість заробити, але не створить команду для парламенту. Судячи по тих людях, яких вони висунули в мажоритарку, вони сподіваються на те, що вибори будуть зірвані. Наприклад, замість Кирила Кулікова по Києву висувають генерала Віталія Ярему, якого Москаль називав "ганьбою української міліції". У Львові замість Тараса Стецьківа висувають брата Івана Васюнника Ігоря, який відомий тільки тим, що був функціонером "Нафтогазу" за часів Олексія Івченка. Я не розумію за якою це логікою? Хоча розумію, але без доказів не можу це стверджувати.

Перейдемо до влади. Які у вас враження від списку ПР?

- У влади інша тенденція. Нема жодного прохідного від Фірташа чи Льовочкіна. Сьогоднішній список — компроміс між Клюєвим, сім'єю та Колесніковим. Мабуть, люди від "РосУкренерго" будуть йти по мажоритарних округах. У майбутньому парламенті побачимо дві лояльні до Януковича групи — фракція Партії регіонів та фракція мажоритарників. І відповідно від того, хто зможе провести більшу кількість людей, визначать формат діяльності влади та опозиції. Я не вірю, що нинішня опозиція Яценюка-Турчинова може бути реальною опозицією. Майбутня опозиція закладається в теперішній владі. І це загалом здорова тенденція.

Списки обох партій дуже консервативні. Як щодо проблеми соціальних ліфтів у політиці?

- Мажоритарка це і є соціальний ліфт. При пропорційні системі все вирішує партійна номенклатура. Пропорційній партійній системі характерне максимальне закриття соціальних ліфтів. Тому регіональні лідери можуть потрапляти до великої політики завдяки саме мажоритарці.

Зараз ви читаєте новину «"Це список не Тимошенко, а Яценюка та Турчинова" - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути