пʼятниця, 30 листопада 2012 11:14
Олександр Палій
Олександр Палій
Олександр Палій

Парламент має стати перешкодою для дурощів влади

Головна проблема формування більшості у новій Верховній Раді для "регіоналів" в тому, що вони отримали зовсім не такий результат на виборах, який очікували.

Це красномовно засвідчила десятиденна мовчанка президента Віктора Януковича. "Регіонали" повірили у замовні соціологічні прогнози, а результат виборів виявився інший. Вони просто не були готові до масштабних фальсифікацій по всій країні. Підтасовки були частковими. По пропорційній частині Партія регіонів де-юре програла, хоча де-факто стала найбільшою фракцією завдяки мажоритарникам.

Комуністи не приєднуються до більшості, бо є занадто дорогими. Це по суті олігархічна партія і вона мислить у системі олігархічних цінностей. Тобто схиляється перед золотим тільцем. У минулому уряді партія Симоненка мала жирні посади. Тепер "регіонали" не готові йти на такі жертви. До того ж комуністи роздратовані тим, що їх "опустили" на мажоритарних округах. Влада не дозволила їм виграти там жодного мандата. Тепер, очевидно, вимагають серйозних поступок.

Але "регіоналам" дешевше купити не усіх комуністів оптом, а окремо деяких мажоритарників-самовисуванців та кількох "тушок" з інших фракцій для формування уряду й результативного голосування. Оскільки зараз економічна криза, то депутати-бізнесмени самі бігтимуть до більшості за "покращенням" свого становища.

Партії регіонів за нинішньої конституційної моделі парламент не дуже й потрібен — хіба що для деяких голосувань. Але уже і без бюджету й програм соціально-економічного розвитку країна живе, і влада може ігнорувати законність без якихось рішень Верховної Ради. Роль парламенту серйозно нівельована.

Новий парламент буде кращим за діючий. Головна його цінність не в тому, що він може зробити, а в тому, чому він може завадити. Великим досягненням суспільства є те, що у влади нема 300 голосів. Тому для продовження свого правління владі доведеться проводити антиконституційний референдум і вдаватися до інших узурпаційних заходів, які приведуть до її остаточної ліквідації. Тож роль парламенту в тому, щоб не допустити узурпації влади. У загальних дискусіях 450 людей нічого толкового не народжується. Рішення приймаються у вузьких колах. Парламент — це представницький орган, який стоїть на заваді узурпації влади або є вогнищем опозиційних настроїв. Так було за часів Кучми, і я сподіваюся, що ця традиція відродиться.

Щодо самовисуванців, то для більшості з них спершу буде вигідно підтримати уряд, але згодом вийти із більшості. Тобто, у новій Раді матимемо нестабільну ситуацію, але це краще, ніж "правління" руки Чечетова. Основна функція парламенту — стати перешкодою для дурощів влади.

Зараз ви читаєте новину «Парламент має стати перешкодою для дурощів влади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути