четвер, 29 листопада 2012 05:00

"Для демократії треба частіше міняти уряди"

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

Президент Грузії 44-річний Михаїл Саакашвілі відповів на питання українських журналістів і громадських діячів у рамках дипломатичного клубу фонду "Відкрий Україну". Зустріч відбулася в Києві 27 листопада.

Вступне слово Саакашвілі сказав українською, потім перейшов на російську. У розмові уникав коментування політичної ситуації в України. Утім привітав ув'язнену екс-прем'єрку Юлію Тимошенко із днем народження.

Більшість промови президент присвятив ситуації у своїй країні. На недавніх парламентських виборах у Грузії перемогла опозиційна партія. Вона сформувала свій уряд. Через рік у країні відбудуться президентські вибори та політреформа, що суттєво скоротить повноваження глави держави. На цьому тлі Грузія залишається взірцем економічних реформ серед пострадянських країн. Там майже викорінили корупцію.

— За останні роки грузинська економіка сильно виросла, — говорить Михаїл Саакашвілі. — Але люди втомлюються від будь-якої влади. Вони звикають сприймати обсяг і розмах розвитку країни як належне. Навіть при тому, що цей розмах не ґрунтувався на природних ресурсах, а тільки на інвестиційному бумі та туризмі. Студенти звикли, що в навчальні заклади приймають по таланту, а не за гроші. Родинні зв'язки в уряді нічого не значать. Олігархи на виборах нічого з себе не представляють. Усе це сприйняли як належне. Люди думають, що так воно і повинно бути, і вимагають більшого. Вони не вважають це заслугою уряду. Попри успіх реформ, ми ще бідна країна. У ній ще присутній радянський менталітет — "добре було б, якби за нас хтось вирішував наші проблеми".

Альтернативи нормальному правовому суспільству в Грузії вже немає. Народ відчув смак жити без корупції. Люди звикли випускати дітей на вулицю без страху. У країні виростають цілі міста. Будь-якому політику це не зупинити просто так.

Ми свідомо передали всю виконавчу владу новій коаліції. Я підозрював, що це буде використано проти нас. Але нова влада каже, що опозиція повинна ще й замовчати. Ось це не вийде.

Чому ми віддали владу? Бо треба зберегти політичну систему, яка дозволяє періодично міняти уряд мирним шляхом. У недавній історії Грузії уряд змінювався через перевороти, громадянські війни або революцію. Щоб була демократія, треба частіше міняти уряди, але мирним шляхом.

У нас у країні зараз проблеми, арешти, погрози арештів (колишніх високопоставлених чиновників. — "ГПУ"). Людей зазвичай звинувачують за однією статтею — зловживання владою. Бо їх не можуть звинуватити в тому, що вони щось взяли собі. Але якщо хтось вважає, що політичні питання можна вирішити через арешти, це фатальна помилка. Ну, посадять у в'язницю всю опозицію. Від цього вона не перестане бути опозицією, не перестане говорити. Навіть якщо через суд спробувати вирішити політичні проблеми, це шлях у нікуди. Це інерція радянського минулого — заховати людину в Сибір, і ніяких проблем. Зараз можна спробувати закрити політичну систему, телебачення, залишити один телеканал, але, в епоху інтернету досить бодай маленької щілинки — і вона тут же перетворитися на величезний канал опозиційної інформації.

Кожного разу, коли я приїжджаю в Київ, я бачу, що це все більш і більш європейське суспільство. Дедалі більше людей говорять англійською. Те саме відбувається у Грузії. Бути частиною Європи — це спосіб життя. Європа не ідеальна, але порівнянно з тим, звідки ми йдемо, вона — супер.

Зараз ви читаєте новину «"Для демократії треба частіше міняти уряди"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути