четвер, 13 січня 2011 15:45

Охоронці підслуховують розмови мешканців

 

Торік у ніч на 30 грудня на вулиці Сагайдачного в Києві знесли садибу архітектора Миколи Казанського 1909 року. Поряд зводять 11-поверховий офісний комплекс. 10 січня понад 200 киян зібралися біля будинку барона Штейнгеля, садиби XIX столяття, на Ярославому Валу. Вимагали від чиновників зупинити знищення архітектурних пам'яток у столиці.

Як поводяться забудовники і як їм можна ефективно протидіяти, розповідають столичні активісти Ігор Луценко, Олександр Гудима та Інна Совсун.

Як діють забудовники

Реконструкція

Людей виселяють із будинку під приводом реконструкції. У більшості випадків плану перебудови не надають - об'єкт можуть узагалі знести і звести на його місці новий. У будинку на вул. Мала Житомирська, 12-А на вісім квартир мешкає лише одна родина. Викладач математики Київського авіаційного університету Олександр Глухов із донькою й дружиною відмовляються виселятися. Кілька років тому об'єкт незаконно передали з комунальної власності у приватну. Фірма, що стала власницею, не має юридичної адреси. Суд визнав передачу будинку незаконною. Але охоронці фірми вселилися на його перший поверх, читають пошту Глухових, підслуховують їхні розмови.

Поділ адреси

У Києві за адресою: вул. Леоніда Первомайського, 5-А розташований Будинок звукозапису і житловий. Аби отримати місце під забудову, столична влада поділила територію на дві частини. Ділянці 0,73 га за будинком студії приписала нову адресу - Первомайського, 5-Б. Там планували звести багатоповерховий комплекс Студія могла зруйнуватися, бо стоїть на повзучих ґрунтах. Місцеві активісти змогли зупинити будівництво.

Доведення до аварійного стану

Ірина Заложенкова, мешканка будинку на Великій Васильківській 37, який планували знести, відмовилася продавати свою квартиру. Тоді забудовник почав на верхньому поверсі вночі руйнувати капітальні стіни, бити вікна. За своє помешкання родина Заложенкових судиться й досі: будинок знесли, коли їх не було вдома.

Силова протидія

У березні 2010-го мешканці будинків по бул. Лесі Українки та вул. Панаса Мирного вийшли прибрати у дворі сміття. Зносили паркан, що огороджував будівельний майданчик. На ньому компанія "Познякижитлобуд" розпочала зведення елітного житлового комплексу. Місцеві жителі виступали проти - об'єкт закриє в'їзд до двору, у кількох прилеглих будинках з'явилися тріщини. Учасників прибирання схопили "беркутівці". Били по обличчю, скручували руки. Кримінальну справу проти одного з організаторів акції екс-нардепа Олександра Гудими досі не закрито.

Як захищаються кияни

Привернення уваги

Територіальна громада "Захист Печерська від мародерів", яку очолює Олександр Гудима, впродовж кількох років захищає стадіон Університету технологій і дизайну. Колишній ректор Олег Волков дозволив забудову спортивного майданчика. Гудима почав влаштовувати тут турніри з міні-футболу. Оголошення про поєдинки розклеював власноруч на кожному будинку. Місцеві назвали стадіон іменем Андрія Шевченка. У серпні 2010-го Волкова звільнили за незаконне розпорядження землями університету.

Документальне звернення

- За шість років роботи зрозуміли, що влада реагує лише на слово "акт", - розповідає Олександр Гудима. "Захист Печерська від мародерів" також узяв під опіку територію навколо станції метро "Кловська". - Складаємо їх із приводу дірок в асфальті, місць для паркування, пішохідних доріжок. Опікуємося незрячими - неподалік метро приміщення Товариства сліпих. Добилися від місцевої влади перенесення ларьків, ремонту гастронома - там був справжній бомжатник.

Упорядкування території

Уздовж Пейзажної алеї в центрі Києва планували звести житловий комплекс для працівників Міністерства закордонних справ. Жителі прилеглих будинків виступали проти. У листопаді 2009-го на місці пустиря відкрили дитячий майданчик. Його облаштували за кошти киян. Оздобленням займався скульптор Костянтин Скретуцький. Торік Національна спілка художників визнала сквер витвором мистецтва. Київрада запропонувала МЗС вибрати іншу ділянку для будівництва.

Пряма дія

Противники будівництва офісного центру на вул. Гончара, 17/23 перекривали в'їзд на будівельний майданчик власними машинами, засипали котлован піском, встановлювали камери спостереження. Завідувач відділу Інституту фізіології професор Вадим Березовський захищав від забудовників ділянку біля Олександрівської лікарні (колишня Жовтнева. - "Країна"). Також перекривав в'їзди на майданчик машиною. Чергував у ній ночами. Охоронці фірми-забудовника зламали Березовському руку, побили інших активістів. Будівництво вдалося зупинити.

Зараз ви читаєте новину «Охоронці підслуховують розмови мешканців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути