Ексклюзиви
вівторок, 22 березня 2022 17:07

"Хотіла лишатися вдома, під Сумами. Але хату розбомбили. Було всьо, а тепер – нічого"

На Львівському вокзалі щодня приймали 10 тисяч переселенців

З початку повномасштабного російського вторгнення в Україну Львівський залізничний вокзал працює в посиленому режимі. Сюди щодня прибувають потяги, що везуть десятки тисяч біженців із тих областей, які нещадно нищать окупанти. Частина вимушених переселенців їде за кордон, інші зупиняються на заході країни. З 24 лютого на Львівський вокзал прибуло загалом мільйон українців. Місто прийняло 200 тис. біженців

Поки путін не здохне, війна не закінчиться

В'їзд на дорогу перед вокзалом перегородила поліція. Впускають лише громадський транспорт та автомобілі волонтерів, які підвозять одяг і продукти й забирають переселенців. Правоохоронці пояснюють: зробили це, щоб уникнути транс­портного колапсу, який унеможливив би рух однієї з головних вулиць міста – Городоцької.

Автор: Анна-Лілія КОКОРА
  Волонтерка Світлана Видра до війни працювала в академії футболу ”Рух”. Навчала дітей української мови. 25 лютого почала волонтерити на Львівському вокзалі. Щодня працює по 12 годин
Волонтерка Світлана Видра до війни працювала в академії футболу ”Рух”. Навчала дітей української мови. 25 лютого почала волонтерити на Львівському вокзалі. Щодня працює по 12 годин

На площі перед вокзалом багатолюдно. Перед входом стоять намети, в яких волонтери допомагають переселенцям з житлом у Львові, надають інформацію щодо рейсових автобусів до Івано-Франківська, Тернополя й на Закарпаття. Записують у чергу на безкоштовні потяги й автобуси в Польщу.

Ліворуч від входу до вокзалу чоловік у костюмі й білій сорочці емоційно читає проповідь. Закликає молитися й каятися. Майже ніхто не звертає уваги.

– Не слухай його, ненормальний якийсь, – каже жінка в чорному пуховику. Сидить на лавці навпроти проповідника. Поряд – велика чорна пластикова валіза й кілька потертих пакетів з їжею.

– Хотіла лишатися вдома, під Сумами. Але хату розбомбили. Не маю, що розказати. Було всьо, а тепер нічого, – намагається говорити українською. – Тиждень у підвалі сиділа. Діти заставили переїхати. Спочатку у Вінницю, а тепер сюди. А тут уже жити немає де. Всі квартири зайняті, хоч ми не шукаємо безплатно, за дєньгі. Будем їхать далі. Може, в інших містах буде хотя б кімната чи домік якийсь. Усе рівно, з якими условіями. Підійде й туалєт на вулиці. Лиш би з дітьми вкупі бути й без сирен. Сил немає вже їх слухать.

Свекри – консерви.Чоловік із ними сім років не спілкувався

Жінка не хоче називати імені, каже, що боїться. Просить не фотографувати її.

– Хто його знав, шо таке начнеться? Думали, що в того Путіна хоть шось у голові має бути. Ага. Нічого. І поки він не здохне, нічого не закінчиться. Стіки люду вбив. За шо, питається? – починає плакати. Сльози витирає хустиною. – Освободіл мене від спокійної старості. Хай би він у пеклі горів! – починає кричати.

До жінки підходить молодий чоловік із великим наплічником за спиною. Починає її заспокоювати. Перепрошує і просить не турбувати його маму.

Всередині вокзалу в ніздрі вдаряє різкий запах хлорки, перемішаний із запахом їжі. Хол розділили на три частини, утворивши два коридори – один для пасажирів, які йдуть на перони, другий для тих, хто виходить у місто. Посередині – стіл із волонтерами. Працює кілька кас та інформаційний центр. У чергах стоять люди різного віку – з дітьми, тваринами й невеликими валізами. Майже всі мовчать. Лише кілька пошепки перемовляється.

– Їхатимемо на Закарпаття, в Мигово, – каже 32-річна Діана з Вінниці. Разом із сином 4-річним Устимом і чоловіком – однолітком Олександром – прибули до Львова потягом. Чекають на автомобіль. Місця забронювали через сервіс BlaBlaСar. За кожне заплатили по 700 грн.

– Дорого, але більше немає чим, – жінка говорить повільно, вивіряє кожне слово. Хоча говорить українською, помітна російська вимова. – Поїздом більше не хочемо, малий капризує. Їдемо до знайомих, у яких щороку відпочиваємо. Погодилися нас прийняти на три місяці за 15 тисяч гривень. Ми взагалі нікуди не їхали б, але живемо на сьомому поверсі на околиці міста. Сховища немає, в підвалі – спортзал. Якби останнім часом міста не бомбили, то лишилися б. Мої батьки давно померли, а свекри – консерви. Сидять у Донецьку й розказують, як нацисти їм жити не дають. Чоловік із ними сім років не спілкувався. Навіть до нас на весілля не приїхали, внука не бачили. Подзвонили 25 лютого і сказали, щоб ми не боялися. "Вас освобождать пришли от бендер", – говорили. Послали їх далі, ніж могли. Вслід за корабльом, – жінка махає рукою.

Ця війна несправедлива й безглузда

Діана – безробітна. Її чоловік віддалено працює програмістом в американській ІТ-компанії.

– Йому лиш би інтернет був, а гроші заробить. ІТ-сфера майже не постраждала, інвестори не йдуть із країни, навпаки, допомагають працівникам переїхати за кордон, донатять на армію. Правда, Саша працює небагато. Більше хакерить російські сайти й використовує додаток для обдзвону росіян, зроблений для американців. Їм власники компанії дали 5 тисяч доларів і базу російських номерів, дозволили використовувати додаток. Роблять по 15 тисяч дзвінків на годину, заодно й додаток тестують. Записали повідомлення щось типу: "Росіяни, вас дурять, скоро на вас чекає крах", – сміється Діана.

  Львів’янка Катерина Серкіз (ліворуч) із подругою з 1 березня волонтерять у залі очікування  для жінок із дітьми. Готують для переселенців чай і каву, розігрівають їжу
Львів’янка Катерина Серкіз (ліворуч) із подругою з 1 березня волонтерять у залі очікування для жінок із дітьми. Готують для переселенців чай і каву, розігрівають їжу

Її син реагує на сміх матері. Усміхається у відповідь.

– Війна закінчиться. Нашою перемогою. А якщо той дебіл вирішить кинути на нас ядерну бомбу, то яка вже різниця? Погано буде всім. Тому головне – не впасти лицем у грязь. А після перемоги все відбудуємо. Купимо житло в Харкові або Чернігові. Думаю, там дешево буде, бо не всі захочуть туди повертатися. Заживемо так, як ніколи до того. Світовий порядок зміниться. Ми більше не будемо країною третього світу. З нами всі рахуватимуться.

У центрі кімнати для жінок із дітьми працює буфет. Волонтери заварюють чай і каву. Пригощають стравами, які сюди привозять із місцевих кафе й волонтерських центрів. Бутерброди готують на місці.

Поряд облаштували дитячу зону. Діти бавляться іграшками та сміються. Ніхто не плаче й не капризує. Не реагують й на звуки сирени – в місті оголосили повітряну тривогу. Матері дратуються, коли бачать, що їх фотографують.

Господарі почали діставати: як то, у вас – війна, а діти в Україні?

– У Львові ми тимчасово. Три роки з чоловіком працюю в Угорщині. Донька Ксеня жила з моїми батьками в Полтаві. Тато сьогодні привіз доню у Львів, а я приїхала з Угорщини, щоб забрати її, – розповідає 32-річна Ольга Новиченко. Голос жінки тремтить, на очах сльози. Сидить у найвіддаленішому кутку зали очікування. Увесь час тримає за руку доньку. Чекають потяга до Ужгорода, щоб там перетнути кордон.

– Батько повернувся до Полтави. Йому 61 рік. Хотів іти на фронт, але не взяли. Записався в тероборону. З рідного міста їхати не хоче, – говорить Ольга. – Коли я вперше почула сирени, коли побачила очі людей на вокзалі, стало страшно. Хоч і в Угорщині теж важко було дивитися новини. Ця війна несправедлива й безглузда. В душі відчуваю, що ось-ось усе завершиться. Одразу після перемоги поїду додому в Полтаву. Обійматиму й цілуватиму всіх, – ледь стримує сльози жінка.

– У Полтаві сирени почали лунати на третій день війни. Ми живемо в багатоповерхівці, і я злякалася. Спершу ховалися в підвал, але потім звикли й перестали це робити, – розповідає донька Ольги 13-річна Ксенія. Вона здається спокійною, інколи усміхається. – У нас у школі поновили уроки, буду в Угорщині – виконуватиму всі завдання. А після перемоги обов'язково повернуся в Україну.

Волонтерка Світлана Видра до початку повномасштабного вторгнення працювала викладачкою-психологинею в дитячому центрі у Львові. В академії футболу "Рух" викладала українську мову. З 25 лютого по 16–17 годин на день волонтерить на Львівському вокзалі.

– В академії "Рух" живуть діти з усієї України. 24 лютого, о четвертій ранку, до нас подзвонили батьки одного учня й розповіли, що відбувається на Луганщині. Перше, що ми з колективом мали зробити, – максимально швидко зібрати й евакуювати дітей у безпечне місце. Наступного дня вже була на вокзалі. Зрозуміла, що, сидячи вдома перед телевізором, сходитиму з розуму. Вдалося швидко зорганізуватися й почати працювати. Уже 21-й день війни, але щодня, приходячи на вокзал, я бачу знайомі лиця волонтерів. Ніхто не кинув роботи.

Доки розмовляємо зі Світланою біля волонтерських наметів, до стійки реєстрації на отримання житла регулярно підходять люди.

– Найважчими були перші дні. До Львова потягами приїжджало багато народу. Зараз усе спокійніше. Наплив роботи є лише тоді, коли приїжджають потяги. Але з переселенцями стало спілкуватися важче. Бо прибувають із найгарячіших точок. Багатьом доводилося тижнями сидіти в підвалах, усі виснажені й розгублені. По 15–20 хвилин розмовляємо, щоб пояснити, що буде з ними далі, де можемо їх розмістити. Хоч у місті трохи колапс із біженцями, все ж знаходимо, куди їх поселити. Робимо це офіційно, через районні адміністрації. Співпрацюємо з хостелами, гуртожитками навчальних закладів. Людей приймають у школах і дитячих садках, які облаштували як притулки. Щодня нам телефонують приватні компанії. Дають під поселення приміщення фітнес-центрів, спортивних клубів, спа-центрів. Умови хороші. В такі місця насамперед поселяємо людей, які в місті на кілька днів, а потім їхатимуть далі. Тих, хто вирішив залишитися на Львівщині, скеровуємо в передмістя чи в менші населені пункти. В перші дні за добу ми приймали по 10 тисяч переселенців. Зараз цифри менші. В одному потязі приїздить приблизно півтори тисячі людей. Мінімум тисяча звертається до нас. Віримо, що найближчим часом усе завершиться. Люди, які ви­їхали за кордон, повернуться в Україну, й почнемо її відбудовувати.

Так перелякалася, що навіть воду пити не могла

Ліворуч від вокзалу – автостанція. Звідси курсують безкоштовні автобуси до польського кордону в Шегинях, рейсові автобуси до Ужгорода, Чопа, Івано-Франківська.

– Квиток до Ужгорода коштує 500 гривень, – каже 22-річна Марія Сироїд. Жінка стоїть біля автобуса, який рушатиме за 20 хвилин. Поруч – її сестра 17-річна Христина. –

Їдемо в Ужгород, а звідти – в Будапешт. Там післязавтра маємо літак до Мілана. Їдемо до матері, – пояснює Марія. Обидві сестри взуті у кросівки на високій підошві. За спинами мають малі наплічники. – Ми не планували їхати з України. Мама наполягла. Вона 10 років працює в Алесандрії баданте (доглядальницею. – Країна). Її почали діставати господарі: як то, у вас – війна, а діти в Україні? Вони постійно дивляться новини. Коли москалі захопили Чорнобиль, кричали матері, щоб ми здавалися, бо вони підірвуть атомну станцію. І страждатиме весь світ.

Там постійно по телевізору дурню транслюють, а італійці це хавають, – додає Христина. – То, що Україну вже захопили, що через нас в Італії буде криза, що Путін робить усе правильно і його потрібно підтримувати. Мама від першого дня до нас дзвонила й перепитувала, чи то правда. Ми попросили її не дивитися телевізор і скинули прямі трансляції на ютюб.

  Біля Львівського вокзалу волонтери розливають для біженців у пластикові стакани овочеву зупу. Готують її з бобів, картоплі й томатів
Біля Львівського вокзалу волонтери розливають для біженців у пластикові стакани овочеву зупу. Готують її з бобів, картоплі й томатів

До початку повномасштабної війни сестри жили в Києві. Винаймали квартиру на Троєщині. Старша працює піарницею магазину українського бренду одягу, молодша навчається в Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка. Родом із Ходорова на Львівщині.

– Христю перед нападом я відправила провідати бабу. А сама лишилася, бо мала йти на роботу. Проснулася від вибухів. Не зрозуміла, що відбувається, одразу почала читати чати в телеграмі. Так перелякалася, що навіть воду пити не могла, весь час хотілося блювати. Наступного дня зідзвонилася з друзями й домовилася відправитися з ними в Ходорів. Доки була в таксі, вже й Троєщину почали обстрілювати. Молилася всю дорогу, щоб доїхати. У Ходорів їхали машиною три дні. Пробки були страшні, спали в машині. Майже нічого не їли, бо не лізло. Коли дома нарешті відіспалася, пішла плести сітки. Навіть думки не мала, щоб їхати з України. Але мама весь час кіпішувала, не давала спокою. Домовилися, що таки приїдемо. Хотіли бабу брати. Їй 78 років. Навідріз відмовилася. Каже, що біженців прийматиме, – розповідає Марія.

Дівчата вдруге намагаються поїхати в Угорщину, щоб звідти перелетіти в Італію. Перші квитки, які брали на 2 березня, згоріли. Не могли сісти в автобус, пояснюють.

– Тут таке творилося, що капець. Купа людей, усі в паніці, штовхаються, страшенні черги до автобусів. На потяг навіть не розраховували. На вокзал страшно було зайти. Нині значно легше, не така кількість людей. Христю лишу в мами в Італії, а сама повертатимуся в Ходорів. Там купа роботи: сітки плести, гуманітарну допомогу сортувати. Візьму ліки, які мама купила для українських солдатів. Думаю, до літа все закінчиться й нам треба буде відбудовувати країну, – додає Марія.

48-річний Василь Михайлович – водій. Курить із вікна безкоштовного автобуса Львів – Шегині. Просить не фотографувати його й пасажирів.

Москалі бояться сюди поткнутися. Знають, що тут усі готові партизанити

– За день встигав робити дві-три ходки. На 100 кілометрів тратив 3–4 години в одну сторону. Наші, як завжди, понаставляли блокпости, на кожному перевіряли документи. І що менше село, то вищий блокпост. Сварився. Курича мать, де Мостиська, а де Харків. Всі перестрашені. Казав їм, що москалі бояться сюди поткнутися. Знають, що тут одні бандерівці й усі готові партизанити. Автобус – переповнений, люди як сільодка. Чоловіки, жінки, діти, старші, чемодани, тварини – всьо вперемішку. І з ними сварився. Нашо чоловікам сідати в автобус, якщо їх за границю не випустять? Попрощатися можна й тут – на вокзалі. Але, що то казати. Всі такі розумні, що немає ради. Більше біди робили з чергами на кордоні, ніж помочі. Було, що двоє мужиків підійшли до мене й питали, чи не маю блату на кордоні, щоб їх пропустили. Так зматюкав, що вони, певно, такого в житті не чули.

Автобус Василя Михайловича напівпорожній. Каже, що зараз набагато менше людей їде в Польщу.

Всі, хто хтів, уже виїхав. Тільки нерозумно то всьо робили. У перші дні рванули мєсні. Тоже не розумію нашо. Так, війна, але тут всьо спокійно. Ну їм легше в Польщі. Мають друзів-родичів на заробітках, то вони їм і хату знайдуть, і роботу підкинуть. Але кордон повний, черги довжелезні, по 7–8 годин стояли. Ніхто ж не був готовий до такого. В останні дні лютого більше возив киян і харків'ян. То вже місцеві і їсти носили біженцям на кордоні, і палатки порозкладали, щоб зігрітися могли. Зараз на кордонах спокійно. Щодня людей меншає. Блокпости трохи позабирали. Коли бачать, що автобус, пропускають швидше, – чоловік збиває попіл із цигарки, а недопалок кидає в коробку в салоні.

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу "Країна", оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу".

Зараз ви читаєте новину «"Хотіла лишатися вдома, під Сумами. Але хату розбомбили. Було всьо, а тепер – нічого"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути