середа, 29 лютого 2012 18:05

"Євросоюз не має ефективного механізму зупинити Януковича"

Колишньому міністру внутрішніх справ Юрію Луценку в понеділок, 27 лютого,  оголосили вирок - чотири роки тюрми з конфіскацією майна. Визнали винним у перевищенні службових повноважень та заволодінні майном в особливо великих розмірах. З урахуванням часу арешту, Луценку доведеться відсидіти ще два роки й 10 місяців. Захист екс-міністра готує апеляцію

Віктор ЧУМАК, 50 років, директор Українського інституту публічної політики:

- За часів Януковича це другий серйозний політично мотивований вирок. Причому, якщо Тимошенко ще можна було якось звинуватити у зловживанні владою, то рішення щодо Луценка виходить за рамки права.

Крапка цій у справі ще не поставлена. Незабаром по ній матимемо рішення Європейського суду з прав людини. Воно буде ляпасом українському правосуддю. Вирок Луценку - червоний прапорець, за який зайшла наша судова система. Питання стоїть руба: де в цій країні можна знайти справедливість?

Дмитро ГРОЙСМАН, 39 років, координатор Вінницької правозахисної групи:

- Підстави для кримінального переслідування Луценка були в усіх епізодах, що йому інкримінували. Це - не справа Тимошенко, повністю надумана. Інша річ, що судовий процес і досудове слідство не мали ознак справедливості. Суд не врахував стану здоров'я екс-міністра, не мав підстав для його арешту й утримання під вартою.

Процеси над Луценком і Тимошенко були набагато прозоріші, ніж для тисяч людей, які щороку стають жертвами нашої системи правосуддя. Ніхто не звернув уваги на масові та брутальні порушення прав людей, які чинив Луценко на посаді міністра: дії МВС щодо узбецьких біженців, біженця з Росії Михайла Гангана, кидання гранат міліціонерами в будинок кримського татарина, якому відірвало руку. Ці факти залишилися безкарними.

Володимир ФЕСЕНКО, 53 роки, голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента":

- Політичного підґрунтя у справі Луценка нема. Його рейтинг низький. Він не надто небезпечний під час виборів. Але була установка показово публічно покарати, як казав сам Луценко, за гострий язик. Це розплата за 2005 рік, коли МВС під його керівництвом нажило багато ворогів, які тепер при владі.

Євген КОПАТЬКО, 48 років, керівник соціологічної компанії Research & Branding Group :

- Влада має чітко пояснити своє рішення у справі Луценка. Інакше матимемо роздратування суспільства.

У нас триває політичний пінг-понг долями людей. То опозиція зливає компромат на владу, то влада діє жорстко щодо опозиціонерів. Ані для перших, ані для других це нічим хорошим не закінчиться. Світ бачить, що ми створюємо проблеми, а не вирішуємо їх.

Олексій ГАРАНЬ, 52 років, директор школи політичної аналітики Києво-Могилянської академії:

- Влада продовжує бульдозерну політику зачистки політичного середовища. Закладається бомба сповільненої дії.

Зараз владі треба не розірвати остаточно стосунки з Європою. Вони планують так: проведемо вибори. Фальсифікації по мажоритарних округах довести буде складно. Та й потім депутатів можна перекупити. Далі все залежатиме від того, чи режим посилюватиметься, чи змушений буде маневрувати. В якийсь момент Луценко може стати розмінною монетою. Наприклад, перед виборами його можуть випустити.

Ян ПЕКЛО, 55 років, директор Польсько-української фундації співпраці PAUCI:

- Це доказ, що влада обрала шлях репресій опозиції і вперто ним прямує, попри реакцію Брюсселя й Вашинґтона. Вирок Луценку - це пряме послання опозиції не висовуватися, бо буде гірше.

Президент Янукович неодноразово наголошував, що розв'яже справи Тимошенко і Луценка. Обіцяв Євросоюзу, що буде декриміналізація, що їх випустять. Зараз обіцяє, що ось вони сидять, але вибори будуть чесні. Як йому вірити?

Реакція Євросоюзу на всі ці події очевидна: відносини з Україною на цей момент закінчено. Але ефективного механізму зупинити Януковича ЄС не має.

Вадим КОЛЕСНІЧЕНКО, 53 роки, народний депутат від Партії регіонів:

- За минулий рік затримали понад 2,5 тисячі посадовців. У місцях позбавлення волі вже понад півтори тисячі з них. Це і заступники міністрів нинішньої влади, які отримали п'ять-сім років позбавлення волі з конфіскацією майна. Ще кілька знаходяться під слідством. Яка мета? Боротьба зі злочинністю. Президент Янукович сказав, що корупції в Україні не має бути і її не буде.

Зараз ви читаєте новину «"Євросоюз не має ефективного механізму зупинити Януковича"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути