четвер, 12 грудня 2019 10:29

Експонати займають 10 кімнат. Усі – підробки

СІМ найдивніших музеїв світу

У Лондоні на пожертви понад тисячі доброчинців 16 листопада відкрили Музей вагіни. На облаштування витратили 64,5 тисячі доларів. Засновниця Флоренс Шехтер створила його як альтернативу Музеєві фалосів у Ісландії. У ньому можна побачити зображення вагін на картинах, плакатах, листівках, канцелярії. Витесані з каменю та гіпсу. Предмети побуту і прикраси у вигляді жіночих геніталій – браслети, сережки, підвіски. А також засоби гігієни та контрацепції, секс-іграшки.

По завершенні виставки музей зосередиться на історії менструації та соціально-політичних проблемах. Зокрема, на сприйнятті жінок у суспільстві.

Вхід – безкоштовний. Експозицію можна подивитись онлайн у соціальних мережах.

1. Живописець 69-річний Райнхард Цабка 2013 року в німецькому Кюриці відкрив Музей брехні. При вході повісив плакат із написом: "Не вірте очам своїм".

Експонати займають 10 кімнат. Усі – підробки. Тут є швабра батька Сталіна, вуса Гітлера, радіо з "Титаніка", паперовий літачок Отто фон Бісмарка і вухо Ван Гога.

– Якби Ван Гог не відрізав собі вухо, щоб подарувати одній панянці, то ніхто й не дізнався би про його живопис. Але ж ніхто не має поняття, що далі сталося з вухом, – Цабка розповідає вигадану історію про найцінніший експонат музею. – Жінка продала його колекціонеру, який збирав незвичайні речі. Той програв його в карти внучці барона Мюнхгаузена. Пра­внучка останнього передала експонат мені.

Частина відвідувачів музею вважає Цабку генієм. Інші – що він божевільний.

2. У Хорватії вісім років збирає колекцію неприємних спогадів Музей розбитих сердець. Його директор 32-річний Дражен Грубісич нарахував понад 600 експонатів.

– Усе почалося з мого розставання з коханою. Коли Алінка пішла, замислився, що робити з милими дрібничками, які дарували одне одному, – розповідає Дражен. – Зробив арт-об'єкт і чотири роки їздив із ним світом. Про побачене люди писали у соцмережах. Зрозумів, що це викликає інтерес.

До Музею відвідувачі несуть речі, що нагадують про минулі стосунки. Листівки з освідченнями та прощаннями, м'які іграшки, солодощі, одяг, спільні фотографії пар, щоденники, постіль.

– Маємо леопардову шубу, яку передали з Любляни, столиці Словенії. Дружина бізнесмена дратувалася через його екстравагантний смак. Просила одягатися офіційніше, – розповідає Дражен. – Під час розлучення забрала шубу. Маємо і сокиру, якою зраджена полька порубала всі речі чоловіка.

3. Музей спіднього знаменитостей створив бельгійський художник 74-річний Жан Бюкуа 2009-го в Брюсселі. У колекції понад 30 експонатів.

Важлива умова: речі не повинні бути нові. Білизну мали одягати хоча б раз. Зберігають труси гравців майже всієї збірної Бельгії з футболу, зірок "Манчестер Юнайтед", а також королеви Великої Британії Єлизавети ІІ.

– Найцінніший експонат – труси-шорти колишнього президента Франції Ніколя Саркозі. На них – прапор країни, – розповідає засновник Жан Бюкуа.

Усе спіднє – у рамці за склом. Підкріплене сертифікатом, що засвідчує оригінал, та автографом знаменитості. Хто видає такі сертифікати – невідомо.

Автор: grapevine.travel
  Забальзамований пеніс синього кита показують в ісландському Музеї фалосів. Найбільший в експозиції. Важить 70 кілограмів, завдовжки 1,5 метра
Забальзамований пеніс синього кита показують в ісландському Музеї фалосів. Найбільший в експозиції. Важить 70 кілограмів, завдовжки 1,5 метра

4. Музей фалосів в Ісландії відкрили 1997-го сільський учитель історії Сіґурдур Х'яртарсон із сином Хьортуром Ґіслі Сіґурдсоном.

– 1974-го я працював у школі. А влітку підробляв на китобійні. Учні підкинули мені в сумку фалоімітатор. Колеги з китобійні дізналися, почали дражнити. Приносили фалоси китів. Я їх консервував, – розповідає Х'яртарсон. – 1980-го зібрав 13 пенісів: чотирьох китів і дев'ятьох ссавців, які живуть на суші. За 10 років було 34 екземпляри. Ще через сім – відкрив музей. Мав 62 експонати.

Зараз колекція налічує 280 зразків. Найбільший – синього кита. Важить 70 кг, завдовжки 1,5 м. Найменший – хом'яка. 2-міліметровий орган завважки у кілька грамів. 2011 року музею пожертвували чоловічий пеніс. Меценат – анонімний.

Понад 11 тис. туристів щороку відвідують Музей фалосів. Із них 60% – жінки. Вхід – $8.

5. Музей смерті в Лос-­Анджелесі, США, заснували Джей Ді Хелі та Кеті Шульц 1995 року.

До 2000-го експонати виставляли в місті Сан-Дієго у приміщенні, що належало Ваятту Епру. Він – кат, який виконував смертні вироки у США. Через популярність місця, музей перевезли на Голлівудський бульвар у Лос-Анджелесі. Щорічно його відвідують понад 2 млн осіб. За вхід беруть $15.

Колекціонерки зібрали кілька тисяч експонатів: труни, надгробні плити, монетки, які кладуть на очі мерцям, ритуальний реманент – хрести, образи, свічки. Є й пластикові похоронні вінки, популярні у країнах Східної Європи.

Зберігають у музеї інструменти для бальзамування тіл і розтину, кілька тисяч фото з виконання смертних кар, аварій, жертв серійних убивць. Зокрема, місцевого маніяка Чарльза Менсона, який зарізав дружину режисера Романа Поланскі. Макет розчленованого тіла 23-річної Елізабет Шорт, відомої як Чорна Жоржина. Її вбивство досі нерозкрите. Вважається найзагадковішим за усю історію криміналістики США.

Є реконструкція масового суїциду 39 учасників секти "Небесні ворота", що стався 26 березня 1997-го в Каліфорнії на ранчо Санта-Фе.

Зберігають забальзамовану голову серійного вбивці-француза Синьої Бороди – Анрі Ландрю. Його стратили на гільйотині 1922 року у Версалі.

– Людям давно пора навчитися цінувати своє життя, – каже Кеті Шульц.

6. 50 років тому лікар Сатору Комегаї створив Музей паразитології у японському Токіо.

– Хотів показати, що відбувається з організмом, коли там оселяються паразити, – каже Комегаї.

При вході у двоповерхову будівлю висить табличка. Відвідувачів просять не вживати їжу та напої, бо деякі експонати можуть викликати блювотний рефлекс. Це кілька тисяч забальзамованих і законсервованих гельмінтів, що живуть в організмах ссавців, птахів, риб та комах. Біля кожного паразита – фото носія.

Найвражаючий експонат – майже 9-метровий стрічковий черв. Це найбільший в Японії паразит, який коли-небудь жив у тілі людини. Яйце гельмінта потрапило в організм із сашимі з сирої річкової риби 1986 року. Через три місяці з чоловіка виліз 3-метровий черв. А після лікування – ще один, довжиною 8,8 м.

– З мене лізе "чужий"! – кричав чоловік у слухавку, коли телефонував у "швидку".

Поряд з експонатом висить біла стрічка такої ж довжини, як паразит.

Вхід до музею – безкоштовний. Поряд – сувенірна крамничка. Там можна придбати футболки, худі й екоторби з фотографіями гельмінтів чи брелоки із забальзамованими паразитами.

7. 1884 року в США Сара Вінчестер купила невеликий особняк. Вона – вдова Вільяма, сина винахідника гвинтівки Олівера Вінчестера. Почала розбудовувати дім. 1906-го мав сім поверхів. Того ж року стався землетрус, три горішні поверхи завалилися.

– Сара була переконана, що вона та її дім прокляті усіма, кого застрелили з гвинтівки Вінчестера. Відвідувала медіума Алана Кунса у Бостоні. Він підкріпив її переконання, – розповідає Геллен Міррен. Англійська актриса зіграла Сару у фільмі "Вінчестер. Дім, який побудували привиди". Прем'єра відбулася в лютому торік. – Медіум порадив звести будинок-лабіринт, аби заплутати духів. У щоденниках Сара писала, що відчуває їхню присутність.

У будинку часто трапляється число 13. Усюди по 13 сходинок, у великих кімнатах – 13 вікон. 13 вбиралень.

1922 року після смерті Сари Вінчестер маєток купив бізнесмен Джон Браун і перетворив його на Музей із привидами. Там часто відбуваються спіритичні сеанси та полюють на духів.

Екскурсія коштує $25. Квитки потрібно бронювати за кілька місяців.

Зараз ви читаєте новину «Експонати займають 10 кімнат. Усі – підробки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути