субота, 24 серпня 2019 10:43

"Держава у смартфоні" може обернутися на цифрову диктатуру

  Зростання валового внутрішнього продукту України у другому кварталі 2019 року склало 4,6 відсотка, порівняно з аналогічним періодом 2018-го, й досягло одного з найвищих показників за останні роки. ”Легше об’їздити гарячого скакуна, ніж наш дикий олігархічний капіталізм”, – вважає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Зростання валового внутрішнього продукту України у другому кварталі 2019 року склало 4,6 відсотка, порівняно з аналогічним періодом 2018-го, й досягло одного з найвищих показників за останні роки. ”Легше об’їздити гарячого скакуна, ніж наш дикий олігархічний капіталізм”, – вважає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

"Держава у смартфоні" може обернутися на цифрову диктатуру

Нова владна команда гомеопатичними дозами згодовує нам тему "держави у смартфоні". Її головними фішечками має стати електронне голосування на виборах і "пряма демократія" з системою постійного опитування українців перед ухваленням тих чи інших державних рішень. Ідея точно спричинить вау-ефект серед електорату, враженого пандемією цифрового і телевізійного слабо­умства. На це й розрахунок.

Усім нам фактично подають електронне голосування і плебісцит онлайн як щось інноваційне, а тому обов'язково позитивне. Насправді електронне голосування не гарантовано має бути чесним, а пряма демократія – ефективною. А те, як "діджиталізація країни" легко обертається на цифрову диктатуру, можна спостерігати вже не лише в Китаї, а й у сталих демократіях.

Михайло БАСАРАБ, політолог

У Національній дитячій лікарні "Охматдит" на початку серпня відновили трансплантації кісткового мозку. Торік через корупційний скандал операції опинилися під загрозою. Від моменту перезапуску здійснили 12 трансплантацій, вісім заплановані на найближчий час.

"Анексія українського Криму стала найгучнішим нехтуванням міжнародного права з моменту завершення Другої світової війни. Після цього Кремль нічого не стримує. Будь-яка поступка з боку Києва і західних партнерів буде розцінена як запрошення до подальшої агресії", –

Сергій Стельмах, політичний оглядач

Продаю ковбаси в ларьку у спальному районі Львова. Забігає чоловік у балаклаві з пістолетом. Вимагає гроші з каси. Розгубилась і не натиснула кнопку виклику охорони. Віддала йому близько 4 тисяч гривень. Утік до приїзду поліції, а я так перенервувала, що тепер у лікарні лежу з підвищеним тиском. Шукатиму роботу на базарі, аби бути серед людей.

Ольга ГОРІШЕВСЬКА

803 дні Олександр Хацкевич був головним тренером київського "Динамо". Звільнений із посади 14 серпня після поразки від бельгійського "Брюгге" у кваліфікаційному турнірі Ліги чемпіонів. Його наступником став Олексій Михайличенко, який тренував команду з 2002-го по 2004 рік.

69-річний Михайло Шамардін із села Сигнаївка Шполянського району Черкаської області ставить у хлів велосипед. Спирає біля вікна.

– Їхав у неділю в магазин біля греблі. Бачу, у воді ледь бовтається хлопець. Я схопив його за руку й витягнув. Він не може говорити, мугикає. Показує у воду, що там ще хтось є. Стрибаю туди. Хапаю за ногу ще одного – всього вкритого ряскою. Непритомний. Повертаю його на бік, щоб вода вилилася. Біля нас почали зупинятися машини. Хтось подзвонив у "швидку". Робимо масаж серця, штучне дихання. Молодший хапає повітря.

Тонули двоє братів 11-річний Сергій та 9-річний Михайло Лук'янченки. Останній опритомнів у "швидкій".

– Вони зараз у батьків на канікулах. Вчаться і живуть у Михайлівському інтернаті в Кам'янському районі. Матір їхню знаю. Хлопці не признаються, як опинилися у воді. Кажуть, старший штовхнув молодшого у воду. А другі говорять, той сам упав.

Наступного дня молодшого виписують з лікарні

А в цей час:

43-річний Василь Стефурак із села Молодятин Коломийського району Івано-франківської області в хаті переодягається в сухий одяг.

– Почалася гроза. За мить – в отарі мінус 20 овець з ягнятами. Вони в мене стоять у загорожі "електропастух" за 100 метрів від хати. Ховалися від грому під яблунею. Блискавка влучила в дерево. Так і попадали.

У череді було понад 200 голів.

– Подібного в нас ще не було. Відновлюватиму отару. Ці вівці – моя власна селекція.

Археолог 59-річна Марина Ягодинська з Тернополя роздивляється на смартфоні фото скелета. Розкопала його з колегами на подвір'ї родини Порицьких у селі Онишківці Шумського району на Тернопільщині. Кілька днів тому господарі наткнулися на людський череп, риючи яму біля льоху. Сільський староста викликав археологів з області.

– Весь скелет розкопали. Працюємо по шість годин, – розповідає Ягодинська. – Поряд виявили ще дві могили. Але щоб їх дослідити, треба розривати все подвір'я, псувати присадибну ділянку. Очевидно, вона стоїть на місці давнього цвинтаря.

Кістки археологи забирають для генетичної експертизи. Визначатимуть вік, звички та хвороби цієї людини.

26-річна Ірина Завійська з 19-річною Зоряною Коц біжать від пункту пропуску "Краковець – Корчова" у бік Польщі. Заскакують на ходу в білий бус Renault trafic.

– Їздимо "на підсадці". Водій купує в Польщі вживану техніку на суму, дозволену на шістьох пасажирів. Нам за поїздку дає по 600 гривень за добу, – розповідає Ірина.

– На польському кордоні шофер здав наші паспорти, а ми пішли в туалет. І помилково пішли на іншу смугу. Інспектор питає, звідки ми. Показуємо на такого ж білого буса. А там щойно знайшли контрабанду. Бере нас на перевірку і знаходить по три пачки сигарет у кишенях. Підводить до віконечка платити штраф і відлучається у справах. Тут дзвонить наш водій, каже, нас пропустили і паспорти віддали. Чимдуж тікаємо до машини.

 

У весільну подорож поїхали в Одесу. Пішли в нічний клуб. Стриптизерка з присутніх обрала для номера мого чоловіка й почала роздягати. Я вийшла з клубу і сама гуляла до ранку. Знайшов мене за допомогою поліції. Тиждень з ним майже не розмовляла.

Олена, 25 років, Львів

У "Макдональдзі" в центрі Стокгольма в мене вкрали телефон. Чоловік із папірцем, на якому було щось написано шведською, підійшов до столу, активно жестикулював, щось балакав, а потім пішов. Згодом зрозуміла, що аркушем прикривав мою мобілку.

Софія, 21 рік, Теребовля

Тернопільської області

Забув на лавці рюкзак із квитками на літак. Повернувся – нема. Квитки ще раз видрукував. Приходжу на реєстрацію, а біля входу з моїм наплічником чекає дівчина, щоб повернути. Почали зустрічатися.

Назар ЄМЕЦЬ, 33 роки, Вінниця

Зараз ви читаєте новину «"Держава у смартфоні" може обернутися на цифрову диктатуру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути