четвер, 04 грудня 2014 12:18
Олеся Яхно
Олеся Яхно
Директор Інституту національної стратегії

Міністерство інформполітики має два ключових завдання

Український уряд створив Міністерство інформаційної політики. Цей факт суспільство прийняло неоднозначно. Журналісти і громадські активісти побоюються, що почнуться утиски свободи слова та відновиться цензура.

Але проблема не у створенні такої структури чи у людях, які працюватимуть у ній. Головне — визначитися, у чому полягатиме суть інформаційної політики держави в умовах війни. Мені здається, що логічно у цьому виходити зі стратегії національної безпеки країни. Вона повинна вказувати, які маємо ризики, у чому магістральна ідея нашої обороноздатності, на чому вона має базуватися.

Інша позиція — формування гуманітарної державної політики. Ми побачили, що це прогалина, у якій винні усі політичні еліти і всі українські політики. Неувага в останні роки до процесів, які відбувалися в Криму та на Сході, нехтування громадською думкою, небажання її змінювати, планувати об'єднуючі доктрини — все це у переломний момент історії спрацювало на агресора.

Потрібно починати з цього. І якщо знайдемо відповіді на виклики сучасності, тоді зрозуміємо, якою має бути інформаційна політика держави.

Гадаю, що нове міністерство має орієнтуватиметься передусім на іноземне мовлення. Бо присутність України в інформаційному просторі за кордоном дуже слабка, навіть у Європі. На відміну від Росії, яка працює на різних рівнях — інформаційному і дипломатичному, на рівні еліт, партій тощо. Вона активно впливає на думку політиків і партійних діячів, хоч і не вищого, а середнього рівня. Україна ж не працює навіть через діаспору. Тобто, у першу чергу треба доносити до світу правдиву інформацію про себе самих.

З іншого боку, має бути реалізована внутрішня інформаційна політика. Насамперед, у адекватному поясненні реформ. На пострадянському просторі це дуже болюча річ, бо пов'язана з певними труднощами на початковому етапі. Громадянам треба терпляче і популярно пояснювати, що і чому відбувається і який має бути результат. Це повинна бути пропаганда у гарному сенсі цього слова. Нове міністерство має зробити акцент саме на цих двох завданнях. А створення структури повинно відбутися швидко, бо країна практично знаходиться у стані війни.

Російські очільники, включаючи президента Володимира Путіна, регулярно у своїх виступах і зверненнях дають оцінку історичним подіям. Тобто, постійно переглядають історію. В Україні ніхто з державних діячів не дає їм масштабної відповіді. Ми не працюємо над створенням свого позитивного іміджу. Не подаємо історичних, культурологічних, гуманітарних трактовок дійсності. А Росія це робить успішно. У цьому — слабкість нашої гуманітарної політики. Але чи виправить це нове міністерство — невідомо. Бо поки що у нас нема жодної координації в інформаційній політиці державних інституцій. Іноді суспільство не має доступу навіть до звичайної інформації.

Зараз ви читаєте новину «Міністерство інформполітики має два ключових завдання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути