Ексклюзиви
субота, 02 листопада 2013 08:45
Олег Шама
Олег Шама
Олег Шама

Втрачені мільйони

– Ви ж тільки обережно, – каже Володимир Луговський, передаючи рукопис своєї книжки про Сергія Параджанова. – Бо я не зробив копії. А видавці багато поприбирали з тексту. Ну, ви самі побачите. Я хотів показати, що геніального митця треба сприймати не лише через фільми, а й через його дивацтва. Без них не було б того Параджанова та його стрічок.

Я познайомився з Володимиром Івановичем 10 років тому, коли писав статтю про чергову річницю фільму "Тіні забутих предків". Він був другим режисером у знімальній групі. Вдома зберігав світлини зі зйомок і найцінніше – розкадровки, зроблені рукою Параджанова.

– Сергій казав: "Бережи їх. Як пом­ру, за них даватимуть мільйони", – каже Луговський. – Минуло стільки років, і воно нікому не потрібне.

Інтимна сцена – тільки з дружиною

Прочитав я рукопис, прочитав книжку, кілька разів побував у Володимира Івановича вдома. Він частував горілкою й чаєм і розповідав кінобувальщини. Я спробував розпитувати, як народжувалася ідея того чи того епізоду "Тіней". Проте щоразу починали за здравіє, а закінчували за упокій. З кожним запитанням про зйомки я взнавав про всіх можливих і неможливих коханців Параджанова. Що на майданчику він чіплявся до того і до того.

Коли почув, що у фільмі Сержа Аведикяна й Олени Фетисової правдиво йдеться про особисте життя режисера, чекав чогось подібного. Проте інтимна сцена – тільки з дружиною. А найбільша відвертість із хлопцями – це коли режисер каже, що їде з Києва, і його друг запитує: "А як же я?"

Глядач пішов на кіноверсію життя Параджанова мляво. Прокатники тактовно повідомили, що фільм не потрапив до десятки лідерів тижня. Витрачені на стрічку майже 2 мільйони євро не відіб'ються. Так само, як Володимир Луговський не зміг знайти покупця на параджановські малюнки.

Зараз ви читаєте новину «Втрачені мільйони ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути