Ексклюзиви
пʼятниця, 23 вересня 2011 14:16
Оксана Забужко
Оксана Забужко
Сучасна українська поетеса, письменниця, літературознавець, публіцист

Дарія Степаненко - це козак серед мільйона свинопасів

Квітковий інцидент з міністром освіти Дмитром Табачником - це чудова новина, яка зранку фантастично піднімає настрій. Дівчинка - красуня і розумниця. Перефразовуємо Тараса Шевченка "Що царство все оголосив, сатрапа в морду затопив". Знайшовся один козак із мільйона свинопасів. З XXI ст. жінки виходять на арену політичної боротьби, тому сьогодні у ролі шевченківського героя виступає 17-річна дівчинка.

Якщо оцінювати якісь політичні підтексти, то це не смаження яєчні на Вічному вогні, що було чистою політичною провокацією. А жінка, яка б'є квітами по писку, - це стильна естетика жесту. Культурна семантика тут витримана, незалежно від того, чи Дарія Степаненко є членом Братсва Св. Луки, до якого має стосунок Дмитро Корчинський. Він, м'яко кажучи, є не дуже симпатичною особою і від нього політично смердить на далеку відстань. У цьому випадку треба дивитись не на членство дівчинки у якихось партіях, а на сам жест, котрий є дуже красивим і елегантним. Все було зроблено у кращих українських і європейських традиціях.

Говорити про те, що обурена студентка принизила Україну в очах Європи, можуть тільки люди, які не мають зеленого поняття, що таке європейська спільнота і бачили її тільки по російському телебаченню. Ці особи не мають уявлення, що таке вільний університет, його традиції і культура. Навпаки, це підносить українських студентів, рейтинги і статуси університетів. Це характеризує нас позитивно.

На думку європейців, Табачник ганьбить освіту, уряд, президента Віктора Януковича і Україну загалом. Він абсолютно не відповідає своїй посаді. Не знаю, чому його тримають. Можна висловлювати різні гіпотези з цього приводу. Проте більшого компромату на чинну владу, ніж Табачник у ролі міністра неможливо вигадати. Він виконує роль червоної ганчірки. Цього ганебного і корумпованого міністра супроводжує розвал і хаос в освіті, він навіть говорить від імені іншої країни. Це така собі спеціалізована версія Януковича. Щоразу, коли відкриває рота, то ростуть золоті верби. Кожен, хто говорить, завжди проговорюється. То він плутає Пушкіна з Грибоєдовим, то не знає теореми Піфагора — це катастрофа.

Студенти — найбільш активна й ініціативна група населення. Я чекаю на імена студентських лідерів, а не мужніх героїчних дівчаток, виконавиць таких от провокативних жестів. Студентський рух в Україні поки що в аморфній стадії. Пам'ятаю "Революцію на граніті". Пам'ятаю, що таке студентська самоорганізація, студентське братство, яке творилося по всій країні. Як вони блискавично встановили між собою зв'язки. Це дійсно були лідери. І вони зберегли цю мережу. Зараз це люди середнього віку, які були активні і під час "помаранчевої" революції. Сподіваюсь, що такі жести якось сколихнуть і пробудять українське студентство, щоб воно активніше самоорганізовувалось.

Зараз ви читаєте новину «Дарія Степаненко - це козак серед мільйона свинопасів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

151

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути