субота, 06 жовтня 2012 16:03

За найзухваліші банківські пограбування в Донецьку відповість грабіжник-пішохід

У Донецьку 5 жовтня продовжили процес у кримінальній справі "банди Кульгавого", яку звинувачують у найзухваліших банківських бограбуваннях десятиліття. У різний час цій банді, яка тримала в страху Донбас, приписували від 6 до 20 озброєних пограбувань. У підсумку замість організованого злочинного угруповання на лаві підсудних всього одна людина - 44-річному росіянину Андрію Поршнєву закидають 10 пограбувань на загальну суму 4,6 млн. грн.

Підсудний Поршнєв повідомив суду, що був викрадений на території Краснодара.

"10 осіб у штатському налетіли, скрутили, наділи наручники, і привезли сюди", - розповів обвинувачений подробиці свого затримання.

У суд прийшли представники лише одного загиблого, хоча у справі є ще один убитий - це 25-річний охоронець Олександр Федорук, який загинув у 2007 році. Так само потерпілими повинні були стати ще троє клієнтів банків, які отримали поранення під час пограбувань.

Суд задовольнив клопотання потерпілих Фріків про визнання вдови і брата цивільними позивачами, їх позов про стягнення моральної шкоди суд долучив до матеріалів справи. Під час слідства, як розповіла Олена Фрік, їй забули розповісти про її право заявляти позов.

Обвинувачення, підготовлене Донецьким управлінням по боротьбі з організованою злочинністю, вважає, що всі пограбування злочинці готували удвох, обходилися не лише без консультанта, що знається в особливостях охорони банків, але навіть без водія. Нальоти банда скоювала, пересуваючись пішки і на громадському транспорті, написано в обвинувальному висновку!

Ролі між грабіжниками розподілялися так: Андрій Поршнєв розбивав скло каси монтировкою і забирав гроші (іноді перестрибував через перегородку), а організатор "банди" Ігор Стеценко планував, стріляв і забезпечував прикриття.

Нагадаємо, Ігор Стеценко ("Кульгавий") загинув при безглуздих обставин: пізно ввечері 5 січня пішов на зустріч, випив зайвого і потрапив під потяг (йому відрізало ступні). Родичі найняли адвоката, щоб домогтися якщо не виправдання покійного, то хоча б порушення кримінальної справи за фактом його загибелі - вони впевнені, що Ігоря Стеценка вбили.

Перший епізод пограбування, яке закидають банді - 8 червня 2007 року. В 9.23. злочинці напали на філію "Фінростбанку" у Донецьку за адресою бульвар Шевченка 97. При нападі загинув охоронець. Йому двічі вистрілили в голову з переробленого газового пістолета ІЖ-79. Забрали загалом 164 тисячі гривень. В інтернеті є відео з цього пограбування.

Другий епізод мав місце 19 грудня 2007 року. У 16. 50 вони пограбували відділення "Правекс-банку" на пр. Ілліча 78. На шляху у грабіжників виявився 22-річний клієнт банку - в нього один із грабіжників також вистрілив навмисне і теж двічі. Потерпілий у момент нападу на банк оформляв документи для працевлаштування в цю установу, він вижив дивом. А загальна сума викраденого склала 547 тисяч гривень.

Третє пограбування відбулося 20 листопада 2008 року. Постраждало відділення "Home Credit bank" на вул. Постишева 43, яке не було оснащене відеокамерами і не мало охоронця. Нальотчики увійшли в банк о 16.40. Погрожуючи цього разу пістолетом ТТ, викрали 315 тис. грн. Для залякування зробили 3 постріли в повітря.

Четвертим став наліт на те ж саме відділення "Правекс-Банк", яке фігурує в другому епізоді - 12 грудня 2008 року грабіжники знову навідалися на пр. Ілліча 78. Один страхітливий постріл в стіну. Знову відсутність охоронця і відеокамер. "Кульгавий" уклав відвідувачів і клієнтів на підлогу, Поршнєв забрав з каси 116.5 тис грн.

П'яте і шосте пограбування сталися в один день з різницею в 15 хвилин. Цього разу вже з автоматом Калашникова. 11 листопада 2009 року близько 11.00 грабіжники навідалися у відділення банку "Фінанси і кредит", на вул. Університетській 70. Поживилися на суму 418 тис. грн.

Вийшовши звідти, як упевнені міліція і прокуратура, з автоматом і грошима злочинці пішки попрямували в інший банк. І вже в 11.20 пограбували "Правекс-Банк", який розташований в декількох сотнях метрів - за адресою вул. Панфілова 1-а. Тут грабіжники випустили пару автоматних черг і забрали з каси 940 тис. грн.

Сьомим епізодом знову став улюблений банк "Кульгавого" - відділення "Правексу" на Артема 173-а. 14 квітня 2010 року в 10.56. автоматна черга в стіну, охоронець та відвідувачі лягли на підлогу, Поршнєв перестрибнув через стійку, і, проникнувши в касу, вигріб з неї 178 тис. грн.

Восьмим епізодом став напад на обмінник ТОВ "Дельфін" 24 листопада 2010 року на вул. Постишева 80, в центрі міста.

В 11.05. злочинці увірвалися в обмінник. Скло виявилося настільки міцним, що його не взяла монтировка. На допомогу Поршнєву "Кульгавий" розстріляв скло з автомата. Грабіжники розжилися на 57, 7 тис. грн. Йдучи, зіштовхнулись з несподіваною перешкодою: обмінний пункт був обладнаний автоматичним замком вхідних дверей, тому грабіжникам довелося розстріляти замок.

Дев'ятим епізодом став "КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК" - його пограбували 6 вересня 2011 року на вул. Артема 171, в 11. 20. Все як завжди - черга, монтировка...

Банк пограбували на 68 тис грн., і якби керівництво зробило висновки, наступної трагедії могло б не бути. Останнім пограбуванням банди став наліт 12 грудня 2011 року. О 14.40 вони увірвалися у відділення того ж "КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНКу"  за адресою бульвар Шевченка 86. Черга з Калашникова в підлогу. Через рикошет кулі влучили у трьох клієнтів.

Олександр Фрік втратив багато крові - куля зачепила артерію - клієнт банку помер у лікарні. Ще один клієнт був важко поранений в поперек і живіт, третій відвідувач банку отримав легкі тілесні ушкодження ніг. Цього разу грабіжники викрали більше, ніж коли-небудь - 1,8 млн грн.

Дивно, але цих грошей, які злочинці не могли витратити до моменту загибелі одного грабіжника та арешту іншого (через місяць), слідству виявити не вдалося.

Зараз ви читаєте новину «За найзухваліші банківські пограбування в Донецьку відповість грабіжник-пішохід». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути