вівторок, 03 липня 2012 16:20

Скандальне пограбування донецького "ПриватБанку": 2-м обвинуваченим загрожує довічне
6

Розпочався суд над обвинуваченими у розстрілі п'ятьох співробітників «Приватбанку»
Фото: Фото Тетяни Заровної
Суддя Станіслав Кутья задовольнив лише одне з клопотань захисників Рудичова
На засідання прийшли близько 50 осіб
За версією слідства, мотивом страшного злочину було пограбування

3 липня в Донецьку розпочався суд над обвинуваченими у розстрілі п'ятьох співробітників "Приватбанку", який стався 29 грудня. Кількість підсудних несподівано теж зросла до п'яти. При цьому в скоєнні вбивства звинувачуються як і раніше двоє донеччан - Максим Рудичов та Сергій Ломако.

Ще два жителя Запорізької області звинувачуються в тому, що виготовили і продали 2 пістолети, з яких, за версією слідства, розстріляли банківських службовців. П'ятим обвинуваченим став напарник Рудичова, з яким Максим монтував системи відеоспостереження у банківських установах. Олександра Сливу звинувачують тільки в спільній з Рудичовим крадіжці жорстких дисків.

Сьогодні у Ворошиловському райсуді Донецька відбулося попереднє судове засідання. Обвинувачених на нього не доставили. Однак, на засідання прийшли близько 50 осіб - 20 з них члени сімей загиблих і знайомі жертв, четверо - родичі обвинуваченого у вбивстві Максима Рудичова. Також з'явилися двоє адвокатів Рудичова, адвокат Ломако, прокурор і представники ЗМІ. З'ясувалося, що тільки у Сергія Ломаки та Максима Рудичова, яким загрожує довічне позбавлення волі, є адвокати.

Захисники Рудичова заявили 9 клопотань і скарг. У тому числі: клопотання про те, щоб суд проходив гласно і журналістам було дозволено вести фото та відеофіксацію судових засідань, клопотання про призначення дружини обвинуваченого Рудичова його громадським захисником. Також адвокат Рудичова Ірина Федорова вважає, що таку резонансну справу слід доручити суду присяжних.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Донецьку пограбували банк і вбили 4 співробітників

Суддя Станіслав Кутья задовольнив лише одне з клопотань: дав додатковий час Рудичову, щоб підсудний міг ознайомитися з матеріалами кримінальної справи у повній мірі. Досі, як виявилося, він мав можливість вивчити 8 з 16 томів.

Нагадаємо, напад на ВІП-відділення "ПриватБанку" у Донецьку сталося 29 грудня 2011 року. Вже 13 січня донецька міліція заявила, що зібрані всі докази того, що саме Максим Рудичов та Сергій Ломако застрелили п'ятьох людей. В середині січня їм було пред'явлене звинувачення за ч.2 ст.115 Кримінального кодексу (Умисне вбивство).

За версією слідства, мотивом страшного злочину було пограбування, проте вбивці не встигли забрати гроші, які знаходилися у відкритому доступі - на столі і під столом. При цьому зловмисники встигли випустити в своїх жертв близько 10 куль і розкурочили комп'ютер, але не взяли гроші. Їх налякала звукова сигналізація (яку, однак, не було чути в сусідніх з банківським приміщеннях), так вважає обвинувачення.

"Це дивний злочин - вбивство без пограбування. Вбивство, мотив якого не ясний. Ніхто з ВІП-клієнтів не втратив своїх грошей", - поділився чоловік, який обслуговувався в цьому відділенні протягом 10 років . Він побажав, щоб його ім'я не було названо.

У відділенні на проспекті Театральному в Донецьку, яке в даний момент закрите, обслуговувалися близько 450 ВІП-клієнтів. Потрапити всередину не клієнту було практично неможливо. Двері зачинялися автоматично. Заходам охорони приділялося чимало уваги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під час скандального пограбування донецького "Приватбанку" відеозапис не вівся

Слідство вважає, що загиблий охоронець Вадим Бондаренко впустив обвинувачених, бо знав їх в обличчя.

"Коли Максима заарештовували вдома, увечері 29 грудня, на всіх членів його сім'ї, в тому числі і на семимісячну дочку, наставляли заряджений пістолет, - каже адвокат Ірина Федорова. - До Максима Рудичову протягом 6 діб не міг потрапити найнятий сім'єю адвокат, Максима катували за допомогою протигаза і електроструму. Проводились незаконні обшуки та вилучення речей. Жодного доказу того, що він убивця, крім його власного зізнання, у слідства немає".

"Максим прийшов додому в той день, 29 грудня, в тому ж самому одязі, в якому і пішов. І на ньому не було ні плямочки крові. Злочин розкрили за 3 години. Весь його одяг вилучався в той же день, були зрізані нігті, робилися змиви навіть з нашої пральної машинки. І ніяких слідів пороху або крові не знайшли. Як таке можливо?" - обурюється мати обвинуваченого Рудичева. Вона наполягає на тому, що її син не винен.

У той же час, за неофіційними даними, Сергій Ломако визнав свою провину повністю і дав такі ж показання щодо Рудичева. Родичі Ломаки та його адвокат відмовляються спілкуватися з пресою.

"Ми не віримо в невинність підсудних. Нам слідчий все розповів - вважаємо, доказів вистачає. І якщо вони вбивці, то їх треба розстріляти", - заявили батько й мати вбитого 45-річного охоронця банку Вадима Бондаренка.

Зараз ви читаєте новину «Скандальне пограбування донецького "ПриватБанку": 2-м обвинуваченим загрожує довічне». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути