Ексклюзиви
понеділок, 01 жовтня 2012 20:40

У Донецьку почався суд над "бандою Кульгавого", яка пограбувала 10 банків

Судовий процес над так званою "невловимою бандою Кульгавого" розпочався 1 жовтня в Київському райсуді Донецька.

У кримінальній справі йдеться про 9 нападів на філії банківських установ та один на пункт обміну валют. У справі проходить 5 постраждалих - клієнти і працівники банків, двоє з яких померли від ран і ще троє отримали вогнепальні поранення.

Слідству вдалося встановити тільки двох членів злочинної групи. Але на лаві підсудних один - 44-річний громадянин Росії Андрій Поршнєв. Головний обвинувачений у збройних пограбуваннях до суду не дожив - це 44-річний житель Донецька Ігор Стеценко, якого журналісти прозвали "Кульгавим" через особливу прикмету грабіжника.

Стеценка-"Кульгавого" в міліції називають організатором усіх банківських нальотів. Він загинув за дуже дивних обставин. 5 січня вийшов із дому по дзвінку невідомого і зник. 6 січня його було знайдено на околиці Донецька біля залізничних колій, а помер він у машині "швидкої допомоги". Родичі виявили чоловіка у морзі 8 січня і дізналися від міліції, що він потрапив під потяг будучи п'яним. І вже в лютому заступник міністра внутрішніх справ України Василь Фарінник заявив, що з бандою, яка тримала в страху Донецьк, назавжди покінчено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Банду Кульгавого" ліквідували, клянуться в міліції

Росіянину Андрію Поршневу інкримінується ч. 4 ст. 187 (розбій, спрямований на заволодіння майном в особливо великих розмірах, поєднаний із заподіянням тяжких тілесних ушкоджень), ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство), ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 115 (замах на умисне вбивство), ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю) КК України.

Санкція цих статей передбачає максимальне покарання у вигляді довічного ув'язнення.

Поршнєв заборонив журналістам себе знімати на відео і попросив вести слухання російською мовою. Суду він повідомив, що не був судимий, працював механіком, має сім'ю. Був затриманий і знаходився в слідчому ізоляторі з січня (дату обвинувачений не уточнив). Так само Поршнєв попросив ще раз ознайомитися з матеріалами кримінальної справи. Суд задовольнив усі клопотання підсудного.

Сенсацією стала поява в суді представника загиблого "Кульгавого" (Ігоря Стеценка). Його батьки звернулися до юридичної допомоги, щоб домогтися реабілітації Стеценка. Вони вважають, що їхній син повинен бути виправданий посмертно. Наполягають, що покійний не міг здійснювати нальотів. Більше того - підозрюють, що його вбили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Донецьку помер клієнт банку, якого поранили при пограбуванні

"Стеценко займався підприємництвом. Жив не багатим. На курорти не їздив, машин не міняв. Звідси запитання - де гроші? Слідство не знайшло ні слідів награбованого, ні зброї, з якої стріляли грабіжники. І ще одне питання, на яке немає відповіді: звідки Стеценко міг черпати настільки точну інформацію про банки, про те як вони охороняються? Є версія, що всі банківські пограбування були скоєні в тісному зв'язку з правоохоронними органами", - повідомило Gazeta.ua джерело, яке просило своє ім'я не називати.

Нагадаємо, банківські грабіжники використовували автомати, напади здійснювали в масках - то одягали марлеві пов'язки, то шапочки типу ку-клукс-клановських, то будівельні респіратори, то замотувались шарфами, то ховалися під капюшонами. Їх фіксували камери відеоспостереження, але грабіжники вважалися невловимими. Іноді їм вистачало 30 секунд, іноді 3 хвилини. Але щоразу вони встигали впоратися задовго до появи міліції на місці події. Загалом бандити награбували понад 4,5 млн гривень.

Перший напад, який приписують "банді Кульгавого", стався влітку 2007 року. Останнє пограбування в Донецьку стало їх "проколом" - 12 грудня 2011 року грабіжники напали на відділення банку "Креді Агріколь" на бульварі Шевченка. Бандити винесли близько 1,5 млн гривень, однак при нальоті постраждали троє банківських клієнтів чоловіків. Злочинці стріляли в підлогу, покриту кахлем, і кулі, зрикошетивши, зачепили випадкових очевидців. Один із цих людей помер 15 грудня від важкого поранення стегна. Чоловік приїхав у банківське відділення з м. Комсомольське, хотів розплатитися по кредиту. У суд прийшли потерпілі дружина і брат Олександра Фріка.

"Банк закрив кредит і трохи допоміг із похоронами", - розповіла Gazeta.ua Олена Фрік, дружина загиблого.

Зараз ви читаєте новину «У Донецьку почався суд над "бандою Кульгавого", яка пограбувала 10 банків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути