середа, 01 грудня 2010 13:53

У Білорусі піймали українців, які вербували донорів нирок

У Білорусі піймали українців, які вербували донорів нирок

Міністерство внутрішніх справ Білорусі порушило кримінальну справу проти громадянина Ізраїлю (уродженця Білорусі, який емігрував у 1991 році), а також 2 громадян України за підозрою в тому, що вони займалися підбором і вербуванням донорів внутрішніх органів.

Як повідомили в білоруській міліції, справу порушено за статтею 181 Кримінального кодексу Білорусі (торгівля людьми з метою вилучення органів і тканин для трансплантації).

Діяльність угруповання було припинено завдяки спільним зусиллям МВС Білорусі та України.

Установлено, що в 2008-2010 роках підозрювані через Інтернет підшукували жертв для переправлення за кордон (Еквадор, Косово), де проводилися незаконні операції з видалення нирок і їх пересадки заможним реципієнтам.

Донори виїжджали за кордон добровільно, однак щодо них застосовували різні методи психологічного й фізичного впливу, у тому числі боргову залежність.

За видалену нирку кожному добровольцеві належала плата в обсязі 10 тисяч доларів, однак деякі після хірургічного втручання одержували лише частину обумовленої суми, а решту потрібно було відробити, завербувавши нових жертв.

Справу порушено проти одного з лідерів злочинного формування - громадянина Ізраїлю, а також двох співучасників-українців, які у свій час також були донорами й згодом увійшли до складу злочинної групи.

Уже встановлено особи трьох білорусів, що стали жертвами підозрюваних, а також низка осіб, які були ними завербовані, однак з огляду на різні причини не змогли виїхати із країни для проведення операцій.

Зазвичай у тенета "чорних трансплантологів" попадалися молоді люди, які опинилися в скрутному фінансовому становищі й вирішили таким чином поповнити свій бюджет. Проводиться подальша оперативно-слідча робота з розшуку можливих пособників затриманих, а також потерпілих від їхньої діяльності.

Нагадаємо, в серпні 2010 року українські правоохоронці заявили про розкриття злочинної групи, яка займалася продажем людських органів.

Організована злочинна група (ОЗГ), в яку входили чотири лікаря київської клініки імені Шалімова, нібито вербувала через Інтернет донорів, як правило молодих жінок з хорошим здоров'ям, і пропонувала їм за 10 тисяч доларів продати внутрішні органи, зокрема нирку. Слідство заявило про виявлення 50 таких донорів.

Організатором ОЗУ є громадянин Ізраїлю, який підбирав реципієнтів. Останні платили за операцію з пересадки органів від 100 до 200 тисяч доларів.

ТСН

Зараз ви читаєте новину «У Білорусі піймали українців, які вербували донорів нирок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути