пʼятниця, 22 жовтня 2010 19:28

Трансплантологів інституту Шалімова залишили під вартою

Трансплантологів інституту Шалімова залишили під вартою
Апеляційний суд міста Києва залишив під вартою трьох хірургів Національного інституту хірургії і трансплантології імені О.Шалімова Академії медичних наук України, які обвинувачуються у проведенні незаконних хірургічних операцій.

Про це повідомив адвокат одного з лікарів, зауваживши, що вказані особи перебуватимуть під арештом протягом двох місяців відповідно до попереднього рішення Голосіївського районного суду столиці.

У той же час міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов заявив, що готовий змінити запобіжний захід лікарям, якщо їм знадобиться проводити операції.

"Ми це питання вивчимо. Якщо є необхідність їхньої участі в якихось медичних процедурах і ця необхідність буде обґрунтованою, то ми, можливо, приймемо рішення про звільнення під підписку", - сказав міністр.

Могильов вважає також, що міліція зуміє завершити розслідування цієї кримінальної справи і передати її до суду. "Перспективу направлення цієї справи до суду ми вважаємо цілком реальною", - сказав глава МВС.

Як повідомлялося, 15 жовтня було затримано трьох київських лікарів, підозрюваних у незаконній трансплантації нирок.

Їм пред'явлено обвинувачення у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.149 (торгівля або інша незаконна угода щодо людини) Кримінального кодексу України.

Лікарі входили до складу транснаціональної організованої злочинної групи, учасники якої тривалий час займалися торгівлею людьми з України до однієї з південних країн. Працівники міліції встановили, що лікарі з метою вилучення нирок для подальшої трансплантації заможним реципієнтам безпосередньо здійснювали експлуатацію донорів у вигляді вилучення органів. Встановлено, що реципієнтами були переважно заможні громадяни іншої країни, в яку масово імігрували наші співвітчизники на початку 90-х. За операцію з трансплантації здорової нирки вони платили організаторам групи від 100 до 200 тис. доларів.

Встановлено понад 30 потерпілих від діяльності цієї злочинної групи. Серед них громадяни України, Молдови та Узбекистану, які були продані за кордон. На батьківщину вони повернулись вже без нирок, ставши інвалідами.

УНІАН

Зараз ви читаєте новину «Трансплантологів інституту Шалімова залишили під вартою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути