субота, 16 жовтня 2010 13:05

Трансплантологи страждають від недосконалого законодавства: юрист

Трансплантологи страждають від недосконалого законодавства: юрист
В України немає затвердженого законом порядку проведення трансплантацій від родичів. Про це у коментарі Gazeta.ua заявила юрист Ніаціонального інституту транспланталогії ім. Шалімова Оксана Гуць.
"У нас є закон, який дозволяє трансплантацію органів від родичів і від трупів. Але, на жаль, до нього немає жодних пояснень, трактувань. Немає елементарного порядку підготовки людей до трансплантації. На сьогодні в архівах інституту Шалімова за 2004-2009 року зберігається 144 історії хвороб "донор-реципієнт" з вклеєними копіями документів, які підтверджують факт їх спорідненості. Люди приносять нам документи, а ми робимо з них ксерокопію. У законі не прописано, чи необхідно нам брати ці документи. Але, природно, ми їх вимагаємо , розширюючи повноваження закону", - пояснила юрист.

Вона повідомила, що в Інституті немає можливості перевіряти справжність документів, оскільки там немає спеціальних лабораторій, криміналістів.

"Якщо в державі створять комісію, яка буде встановлювати факт спорідненості і перевіряти справжність документів, ми зітхнемо з полегшенням. Я можу побачити паспорт донора, але я не можу ходити в паспортний стіл і питати, видавали ви цей паспорт даній людині. Мало того, в обов'язках паспортного столу не входить відповідати на такі питання. Я можу скористатися адвокатським посвідченням і зробити запит, але поки його опрацюють, пройде мінімум місяць", - зазначила Гуць.

Вона проінформувала, що в законі є перелік родичів, які можуть виступати донорами. Ними можуть бути дядько, тітка, племінник, племінниця, але нічого не сказано про двоюрідного брата. Крім того, донорами можуть виступати чоловік і дружина.

"Пара може запросто піти в ЗАГС і розписатися, а ми не зможемо перевірити фіктивність шлюбу. Ну і залишається відкритим питання з цивільними сім'ями. Навіть якщо люди прожили 30 років разом, пішли до суду, який встановив факт проживання однією сім'єю, ми не можемо робити трансплантацію. Адже завтра прийде міліція і скаже: ні свідоцтва про шлюб, на підставі чого була зроблена трансплантація? " - пояснила Гуць.

Сьогодні Інститут Шалімова спільно з Координаційним центром трансплантації органів тканин і клітин людини розробляє порядок проведення трансплантації від живого донора, який буде подано до МОЗ для затвердження. У ньому буде вказано, які документи потрібно пред'явити, щоб підтвердити факт спорідненості. Можливо, потрібно буде приносити нотаріально завірені копії.

"Паспорт нотаріус не засвідчував. Тому звіряти оригінал з копією буде спеціальна комісія. Вона буде оглядати документи, розуміти, наскільки дані, записані в цих документах, показують, що люди є родичами", - наголосила юрист. З донорами і реципієнтами буде проводиться бесіда, щоб можна було зрозуміти на емоційному рівні, чи родичі вони.

"До нас часто приходять донори, які не є родичами хворого, але хочуть віддати йому нирку на безоплатній основі. А коли запитуєш, чи дійсно ви тітка, відповідають:" Ну ви розумієте ...

"І цим людям ми відмовляємо. Міліція не перевіряє, якій кількості людей ми відмовили в операції. Сьогодні через відсутність нормальної законодавчої бази, лікарі не можуть нормально працювати. Щодня до нього можуть прийти з правоохоронних органів. Але робота лікаря має бути спрямована на порятунок життя, а не на перевірку фальшивих документів", - заявила Гуць.

Нагадаємо, в п'ятницю три київських медика затримані і знаходяться в ізоляторі тимчасового утримання за підозрою в незаконній пересадці людських органів.
Зараз ви читаєте новину «Трансплантологи страждають від недосконалого законодавства: юрист». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути