Ексклюзиви
пʼятниця, 15 жовтня 2010 11:36

Трьом чорним трансплантологам пред'явили звинувачення

Трьом чорним трансплантологам пред'явили звинувачення
Три київських медика затримані і знаходяться в ізоляторі тимчасового утримання за підозрою в незаконній пересадці людських органів, повідомив департамент зв'язків з громадськістю МВС України в п'ятницю.

Двом лікарям "однієї з провідних медичних установ столиці" і ще одному їх колишньому колезі пред'явлено звинувачення у скоєнні злочину, передбаченого частиною 2 статті 149 (торгівля або інша незаконна угода щодо людини) Кримінального кодексу. Санкція статті передбачає до 12 років позбавлення волі, наголошується в повідомленні.

Троє столичних лікарів входили до складу транснаціональної організованої злочинної групи, учасники якої впродовж тривалого часу займалися торгівлею людьми з України в одну з пострадянських південних країн, інформує департамент МВС.

"Співробітники міліції встановили, що лікарі з метою вилучення нирок для подальшої трансплантації заможним реципієнтам безпосередньо здійснювали експлуатацію донорів у вигляді вилучення органів", - йдеться в повідомленні.

Встановлено, що реципієнтами були переважно заможні громадяни іншої країни, в яку масово емігрували українці на початку 90-х років. За операцію по трансплантації нирки вони платили організаторам групи від $100 до 200 тис.

За інформацією департаменту МВС, в даний час встановлені більше трьох десятків потерпілих від злочинної діяльності цієї групи. Серед них громадяни України, Молдови та Узбекистану, які були продані за кордон. На батьківщину вони повернулися без нирки.

Серед потерпілих українців жителі Кіровоградської, Чернівецької, Київської, Донецької, Запорізької, Миколаївської та Хмельницької областей. Їх допитали, відбулися очні ставки.

У міліції також відзначили, що за рахунок цієї незаконної діяльності зловмисники купували престижні об'єкти нерухомості вартістю понад $1 млн, автомобілі, відпочивали на дорогих закордонних курортах.

Як стало відомо, мова йде про лікарів з Національного інституту хірургії та трансплантології ім.Шалімова (Київ).

Як повідомлялося, 5 серпня 2010 року начальник департаменту по боротьбі з кіберзлочинністю та торгівлею людьми МВС України Юрій Кучер повідомив, що українські правоохоронці припинили діяльність транснаціонального угрупування "чорних трансплантологів", в роботі якої брали участь українські хірурги з Національного інституту хірургії та трансплантології ім.Шалімова .

Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «Трьом чорним трансплантологам пред'явили звинувачення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути