Ексклюзиви
пʼятниця, 07 травня 2010 01:27

Півобличчя пересадили за 30 годин

Автор: фото: REUTERS/Javier Barbancho
  Рафаелю пересадили частину обличчя. Він боїться уваги преси, тому свого прізвища не називає
Рафаелю пересадили частину обличчя. Він боїться уваги преси, тому свого прізвища не називає

Після докорінної операції з пересадки обличчя іспанець Рафаель уперше з"явився на публіці. Йому пересадили нижню половину лиця. До преси Рафаель вийшов із матір"ю і сестрою.

— Я щасливий. Дякую сім"ї донора і медикам, — сказав журналістам у Севільї.— Тепер, будь ласка, дайте спокій мені, родині та друзям. Хочемо жити нормально.

Тепер іспанець відчуває обличчям холод, тепло і біль, чого раніше не було. Говорить ще невиразно, бо обличчя запалене. Лікарі сподіваються, все загоїться за три місяці.

Рафаель є шанувальником севільської футбольної команди "Реал Бетіс". Мріє вперше сходити на стадіон, аби побачити матч на власні очі.

— Скоро почну голитися. Почуваюся справжнім чоловіком. Не уявляєте, яке щастя мати нормальне обличчя! Люди не знають, які вони всі надзвичайно красиві, — додає.

Із дитинства іспанець страждав нейрофіброматозом, спадковою хворобою. Під її впливом розвиваються пухлини на периферійних нервах. Від цього деформується лице.

У мертвого донора взяли лицьові тканини

Рафаеля оперували 25–26 січня 2010 року в севільській клініці "Бірхень дель Росьйо". Тривала операція 30 год. У мертвого донора взяли лицьові тканини, кровоносні судини і нервові закінчення і приживили пацієнту.

— Боявся, що побачить монстра. Але задоволений, сказав, що помолодшав, — описує лікар Паділа Гонзалес першу реакцію Рафаеля, коли той подивився у дзеркало.

Рафаель — друга в Іспанії і дев"ята у  світі людина, якій пересадили обличчя.

Уперше частково пересадили обличчя у Франції 2005 року Ізабель Дінуа. Її покалічив собака. У Франції були три операції з трансплантації обличчя, у США — дві, в Іспанії — три і одна в Китаї.

Зараз ви читаєте новину «Півобличчя пересадили за 30 годин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути