середа, 30 травня 2012 12:57

Скоро руками суддів Україну колючим дротом відгородять - експерт

Скоро руками суддів Україну колючим дротом відгородять - експерт
Через суддів Україна опиниться за колючим дротом, вважає експерт. Фото: stihi.ru

Порушення кримінальних справ проти українців, які купують ліхтарики та брелоки з вмонтованими відеокамерами, робиться для галочки. Аби показати що в країні борються з корупцією та контрабандою. Про це сказав Руслан Роженко, з асоціації суддів України.

"Не секрет, що Україна сьогодні використовується як плацдарм для всяких законодавчих актів, які не можуть бути застосовані в Європі. І більше орієнтовані для галочки. Нам всі кричать - не дамо кредити, бо у вас тут контрабанда, корупція. Тому ми показуємо, що придумали закон і боремося з корупцією і контрабандою. Адже кримінальні справи порушуються не тільки по 359-ій статті Кримінального кодексу за незаконне придбання, використання та продаж. А ще за контрабанду. Так, покращуємо показник і показуємо, що з цим боремось. А боремось ми зі своїм народом. І робимо це за допомогою судів, які мають виконувати ці законодавчі акти. Ні вліво, ні вправо судити не можуть".

За його словами, вся Європа йде по шляху декриміналізації. А у нас чомусь в тих частинах, де потрібно залишити криміналізацію, її відмінили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СБУ "пресує" 50 українців через куплені в інтернеті брелоки і годинники

"За контрабанду у нас введена адміністративна відповідальність там, де це стосується великого бізнесу. А там де простий Іван придбав іграшку дитині погратись, або радіомаячок з вмонтованим мікрофоном, аби знати де в цей час знаходиться його дитина, може підпасти під статтю. Причому найменша санкція від трьох до семи років. Скоро руками суддів та вироків можна буде Україну колючим дротом відгородити. Закрити дорогу для інвесторів, закрити дорогу для промисловців та підприємців. Оскільки закупати не можуть, продавати не можуть, виробляти не можуть своїми руками, бо ліцензія буде коштувати більше, ніж весь бюджет Україні. І ми знаходячись в центрі Європи, залишимось поза Європою", - сказав він.

За словами Роженка закон передбачав посилення покарання тих, хто вмішується в права та законні інтереси громадян та в особисте життя.

"Але перебільшили, як завжди у нас. Пішли не про прямому призначенню. Оскільки всі ми чули, що прослуховуються судді Конституційного та Верховного судів. Робилось це все на стаціонарному обладнанні в широких масштабах. Те ж саме відбувається і зараз. Якщо санкції на прослуховування беруться в суддів, то вони використовуються до безкінечності і немає ніякого обмеження", - додає суддя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через кримінальні справи щодо брелоків дніпропетровець звернувся до Януковича

Він читав випадки з судової практики. До типу СТЗ віднесли дротовий мікрофон.

"Вибачаюсь, але співак як має виступати у залі? Далі GSM-мікрофон - людина має можливість на дистанції прослухати те, що в неї робиться вдома. Це стосується сигналізацій та охоронних систем. Я не все життя писав вироки і не все життя був суддею. Захоплювався радіоелектронікою. До спеціальних технічних засобів незаконного збору інформації можна віднести звичайні окуляри. Вони представляють собою контури електрики. Якщо я їх покладу біля диктофону, який має магніт, то з'явиться магнітне поле. Його елементарно можна зняти будь-яким носієм, приймачем. І людину можна притягнути до кримінальної відповідальності".

Каже, що на всіх ринках продаються ці спецзасоби на будь-який колір та смак.

"Це все кришується. І безпосередньо контролюючі органи добре знають що і де продається. Питається, чому масовий продаж не припиняють? Для того, аби на ринку продали, а на виході людину з цим взяли. І галочку поставили. Державні кошти використовуються не ефективно. Розслідує ці справи тільки СБУ. Їм більше нема чого робити. Ми добре живемо. Шпигунів в державі немає, гроші йдуть в офшорні зони, а коштів на запити та сплату відряджень, аби оперативні працівники виїхали на місце, немає".

Він читав в СМІ про випадки, коли люди не отримують посилку на руки, а стосовно них вже порушено дві справи - за СТС та контрабанду.

"Складу злочину не було, бо в руках не тримав речі, які замовив. А якщо в інтернет-магазині була акція, і мені надіслали не одну, а дві-три камери? Все це говорить про те, що закон приймався популістськи. З одного боку задача обгородити громадян від незаконних прослуховувань. А з іншого розв'язали руки правовому беззаконню. Люди будуть мати судимості. А уявіть, що в ДТП людина потрапила, і цю судимість додадуть. А, не дай Бог, податкова прийде з перевіркою, і бізнес можуть закрити. Це все важелі, які держава використовує, аби воювати проти власного народу".

Зараз ви читаєте новину «Скоро руками суддів Україну колючим дротом відгородять - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути