вівторок, 27 березня 2012 05:45

Андрію Федченку загрожує сім років в'язниці

23 березня столичний Солом'янський райсуд заслухав справу киянина 28-річного Андрія Федченка. Йому загрожує сім років в'язниці за те, що купив у китайському інтернет-магазині два брелоки, ліхтарик та складаного ножика.

— Два роки тому побачив у таксиста брелок із міні-відеокамерою. Захотів собі. Думав, причеплю до радіовертольота і зніму класне панорамне відео, — каже Андрій. — У наших магазинах такий коштує 250 гривень. Знайшов на китайському сайті. З доставкою в Україну обійшовся в 11 доларів. Вирішив купити два.

У травні 2011 року киянин зробив замовлення в офіційно зареєстрованому магазині "Даєл Екстрим". Окрім брелоків, купив ліхтарика та складаного ножика. За все заплатив $40. Замовив посилку в "Укрпошті". Однак на кордоні її конфіскували.

— А мені вручили постанову про порушення кримінальних справ за статтями "контрабанда" і "придбання спеціальних технічних засобів негласного зняття інформації". Я був шокований. Бо ніде не було попередження, що вони заборонені. Справу розслідувала Служба безпеки. Слідчі всім сусідам розказали, що я контрабандист і шпіон. Думав скаржитися, але мене попередили: проти СБУ ще ніхто не виграв жодної справи. На допитах цікавилися, навіщо мені ліхтарик, якщо на вулицях ліхтарі світять.

Федченко працює системним адміністратором в агрофірмі. З дружиною і 2-річним сином мешкає у квартирі на Оболоні. Його справу передали до суду.

— Тільки зараз зрозумів, що в Україні людина не може дізнатися, заборонений пристрій чи ні. Такого переліку нема. По кожному окремому випадку їхню законність визначає експертиза. І тільки після того, як пристрій куплять і передадуть на дослідження.

Така проблема спіткала щонайменше 40 українців. Один отримав чотири роки умовно.

— Посадити за шпіонаж можуть будь-кого, хто має телефон із відеокамерою чи диктофоном, — говорить Андрій. — Бо слідчий може назвати їх "технічним засобом негласного зняття інформації". У мене ще й обтяжуюча обставина. Я ж купив одразу два брелоки. Це трактували як повторний злочин.

Зараз ви читаєте новину «Андрію Федченку загрожує сім років в'язниці ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути