Ексклюзиви
вівторок, 29 травня 2012 18:53

У Києві вирішували, чи судити людей за шпигунські брелоки та запальнички

У Києві вирішували, чи судити людей за шпигунські брелоки та запальнички
Людям, які купують брелоки, ручки, годинники з вмонтованими відеокамерами, загрожує від 2 до 7 років ув'язнення. ФОТО: prodam.slando.rnd.ru

В Україні до переліку заборонених спеціальних технічних засобів може бути віднесена необмежена кількість товарів. Методика, за якою визначають, які саме товари підпадають під "шпигунські", недоступна для громадян. Вона засекречена Службою безпеки України.

Ознаки СТЗ, які є у вільному доступі, розмиті. Альтернативну експертизу, щоб дізнатись, чи є ця річ забороненою чи ні, зробити неможливо. Тільки в спеціальному дослідному інституті СБУ.

Про це сьогодні вперше говорили на круглому столі в Українській спілці промисловців та підприємців. Були присутні підприємці, митники, судді, співробітники СБУ та МВС, Адміністрації президента та українці, справи яких зараз слухаються в судах.

ФОТОРЕПОРТАЖ: Іноземців лякають КДБ та 10 роками ув'язнення

"Поки відповідальність була адміністративна, вона не мала таких масштабів, які зараз бачимо. В 2010-му році були внесені поправки до 359 статті Кримінального кодексу. Були встановлені безпрецедентні вироки - до 10 років ув'язнення за продаж та придбання СТЗ. А це практично смертельний вирок для певного віку людей. Раніше була відповідальність за використання, після прийняття поправок громадяни несуть відповідальність за продаж та купівлю", - пояснив Сергій Тандура, президент Асоціації "Укрспецтехпром", яка представляє виробників спецтехніки.

Додає, що ініціатори законопроекту, не потурбувались підвести межу, за якою було б всім зрозуміло, що заборонене, а що ні.

"Якщо забороняти мобільний телефон, то всім має бути чітко зрозуміло, чому це зроблено. Тобто закон встановив кримінальну відповідальність, а саме визначення СТЗ залишилось поза розглядом. Люди не можуть дізнатись є протиправними їхні дії, чи ні", - сказав він.

ВІДЕО: Через кримінальні справи щодо брелоків дніпропетровець звернувся до Януковича

Зараз в Україні існує кримінальна відповідальність за придбання, продаж та використання спеціальних технічних засобів. Тобто людям, які купують в інтернет-магазинах брелоки, ручки, годинники з вмонтованими відеокамерами, загрожує від 2 до 7 років ув'язнення.

"В нашу країну тепер не можна ані ввезти, ані вивезти, ані виробити спеціальні технічні засоби. Ми не конкуренти навіть в порівняні з країнами СНД", - додав Тандура.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СБУ "пресує" 50 українців через куплені в інтернеті брелоки і годинники

На круглий стіл запросили киянина Андрія Фенченка. Зараз його справу розглядають в Солом'янському суді столиці. Торік він придбав в китайському інтернет-магазині два брелоки з вмонтованими відеокамерами.

"Масштаби, скільки людей підпадають під кримінальну відповідальність, катастрофічні. Митницею щодня затримується 150 посилок. Це не мої цифри, це представник митниці на суді під присягою їх підтвердив, - розповів товариш Фенченка Антон Немчинов. Він теж був присутній на круглому столі. - Поле діяльності для СБУ не має меж. Виглядає це так. Людину затримують з посилкою, далі триває експертиза, яку проводять в СБУ. Переліку, що таке спецзасоби, немає. Жоден працівник СБУ не піде проти своєї системи і підтвердить, що брелок, запальничка чи ліхтарик є спецзасобом. Бо його ж колеги провели затримання, витратили гроші на підготовку за проведення операції".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суд хоче посадити киянина на 7 років за те, що купив брелок з відеокамерою

Віце-президент Української спілки промисловців та підприємців з питань інформаційних технологій Іван Пєтухов нагадав, що цю спецтехніку продовжують продавати на ринках.

"За останні роки ми бачимо сплеск судових процесів, - зауважив Пєтухов. - На радіоринку 90 % цієї так званої спецтехніки зберігається, продається і знаходиться щоденно. Я спеціально був там на вихідних, пройшовся, нікуди вони не ділись. Я до одного підійшов, запитав, чи має ліцензію, до другого - як він продає. А третій сказав: "Слухай, будеш виступати, он бачиш дядьки стоять, будеш із ними спілкуватись". Нічого особистого. Але тоді давайте притягнемо до кримінальної відповідальності всіх, хто торгує на базарі, всіх, у кого завалялось щось таке вдома, ще дітей або батьків, які користуються в школі такими брелоками. Незручно перед іноземцями, коли вони задають про це питання".

В ході круглого столу домовились, що упродовж тижня збиратимуть пропозиції від учасників, аби не було двоякого трактування цього закону. Потім відповідні корективи, які не шкодять інтересам держави та українцям, донесуть до керівництва країни.

Зараз ви читаєте новину «У Києві вирішували, чи судити людей за шпигунські брелоки та запальнички». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

26

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути