субота, 26 січня 2013 14:16

Річниця революції у Єгипті відзначилася масовими протестами: 8 загиблих, 400 поранених
13

Фото: Фото: Reuters

У річницю революції в Єгипті, 25 січня, десятки тисяч людей в містах по всій країні попрямували на головні площі для участі в протестних акціях. Люди несли транспаранти з антиурядовими написами та вигукували гасла, що закликають президента країни Мухаммеда Мурсі піти у відставку. За словами маніфестантів, єгипетський президент "нічого не виконав зі своїх передвиборних обіцянок", а владу в країні ''замість поваленого Хосні Мубарака узурпували "Брати-мусульмани".

У Каїрі, Александрії та Суеці радикальна молодь, в основному, групи футбольних фанатів ''ультрас'', почали закидати поліцію, яка охороняє держустанови, камінням. Агресивно налаштовані футбольні вболівальники команди ''Аль-Ахлі'' беруть участь у сутичках, вимагаючи смертного вироку винуватцям "портсаїдської трагедії", що сталася рік тому в місті Порт-Саїд, в результаті якої загинуло понад 70 людей.

У передмістях Каїра як запобіжні заходи були розміщені армійські підрозділи. Представник ВС Єгипту заявив, що вони "не уповноважені вступати ні в які контакти з цивільним населенням або перегороджувати їм рух в будь-якому напрямку". Між тим, демонстранти зробили спробу прорватися до палацу президента. Поліція у відповідь на закидання камінням застосувала сльозогінний газ. До палацу стягнули додаткові війська внутрішніх сил, по всьому периметру резиденції Мурсі виставили кордони.

Напружена ситуація склалася у міністерства інформації і телецентру на набережній Нілу неподалік від центральної каїрській площі Тахрір. Демонстранти взяли телецентр у щільне кільце, набережна виявилася перекрита людьми, а рух транспорту в прилеглих кварталах практично повністю паралізований. Кілька сотень людей, прихильників радикальних молодіжних угруповань спробували штурмувати телецентр, закидаючи солдатів Національної гвардії, які охороняють будівлю, камінням і пляшками із запальною сумішшю, почали підпалювати автомобільні покришки.

Сили безпеки застосували гранати зі сльозоточивим газом, намагаючись відтіснити натовп на набережну і до моста через Ніл. На самому мосту сконцентрувалися члени анархістського угруповання Black bloc, яка взяла на себе відповідальність за підпал штаб-квартири ісламського руху "Брати-мусульмани" в Ісмаїлії і нападі на будівлю суду в другому за величиною місті Єгипту - Олександрії. Обидві вилазки були вчинені в п'ятницю.

Найбільш запеклі сутички крім столиці країни були відзначені в містах Олександрія, Суец, Ісмаїлія, Думьят і Махалля ель-Кубра. У них демонстранти атакували будівлі місцевих міських адміністрацій. У ряді міст молоді люди здійснили напади на штаб-квартири організації ''Брати-мусульмани'' і її політичного крила партії ''Свободи і справедливості''.

У місті Суец від отриманих в результаті сутичок поліції з демонстрантами поранень загинули сім чоловік, двоє з них - рядові єгипетських внутрішніх військ. У Ісмаїлії помер 23-річний єгиптянин. За відомостями, представленими міністерством охорони здоров'я Єгипту, в ході зіткнень в 12 провінціях країни поранення отримали близько 400 осіб. Міністерство внутрішніх справ повідомило, що за той же час поранення отримали більше 60 поліцейських.

Президент Єгипту Мухаммед Мурсі звернувся через Twitter до громадян країни із закликом до мирного вираження своїх вимог і відмови від насильства. За відомостями з армійських джерел порталу ' Масраві'', єгипетський президент Мухаммед Мурсі зараз разом зі своєю родиною знаходиться на одній з військових баз в передмістях Каїра.

Зараз ви читаєте новину «Річниця революції у Єгипті відзначилася масовими протестами: 8 загиблих, 400 поранених». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути