субота, 04 березня 2023 16:37

Померла дружина останнього президента УНР

Померла дружина останнього президента УНР
На 97 році пішла з життя Ярослава Плав'юк, дружина голови ОУН і останнього президента УНР на вигнанні Миколи Плав'юка. Фото: сторінка Facebook Богдана Червака

На 97 році пішла з життя Ярослава Плав'юк, дружина голови ОУН і останнього президента УНР на вигнанні Миколи Плав'юка.

Дружина останнього президента УНР померла у Канаді, у Бурлінгтоні (Онтаріо). Про це повідомив очільник ОУН Богдан Червак у Facebook.

Ярослава Бойко (Плав'юк) народилася 24 березня 1929 року в селі Біла Тернопільської області. Батько – професор гімназії Володимир Бойко, мати – Марія, донька пароха Греко-католицької церкви отця Колянкiвського.

"Під час Другої світової війни родина Бойків перебралася до в Австрії, а згодом – Баварії, де пані Ярослава закінчила Українську гімназію", – повідомив Червак.

У 1945 році в таборі для "переміщених осіб" в американській зоні окупації (Карлсфельд, поблизу Мюнхена) Ярослава Бойко познайомилася з Миколою Плав'юком. Наприкінці 1949 року подружжя Плав'юків переїхало до Канади, отримавши там громадянство.

Ярослава Плав'юк – одна з організаторів іменних стипендій для українських студентів і дітей-сиріт Монреальського відділу Громадської служби українців Канади "Поміч Україні", де вона опікувалася постраждалими внаслідок аварії на ЧАЕС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер Герой України, сотенний УПА Мирослав Симчич

Вона брала активну участь в організації спонсорської допомоги щорічному Всеукраїнському літературно-мистецькому конкурсу на краще виконання творів Олени Теліги "Щоб далі йти дорогою одною".

Передала в дарунок рідкісні старовинні рушники із жіночим автентичним строєм до шкільного музею Олени Теліги київської спеціалізованої школи № 97 і музею Київського державного інституту декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука.

Її домаганнями була повернута в Україну й передана до Центрального державного архіву кіно-, фото-, фонодокументів музична спадщина відомих в діаспорі, але зовсім незнаних в Україні композитора Богдана Весоловського та співака Антіна Дербіша.

"21 січня 2018 року на заходах, присвячених 100-річчю Української народної республіки в Торонто, вона закликала до збереження незалежності України, утвердження сильної демократичної європейської країни", – зауважив Червак.

ОУН український громадсько-політичний рух, що ставить за мету встановлення Української соборної самостійної держави, її збереження та розвиток.

У листопаді 2022 року помер Юрій Шухевич – багаторічний політв'язень і син командувача Української повстанської армії Романа Шухевича.

Герой України помер на 90-му році життя.

Дружина Наталія підтвердила це львівському виданню NTA. Юрій Шухевич помер в Німеччині, де перебував на лікуванні.

Зараз ви читаєте новину «Померла дружина останнього президента УНР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути