четвер, 20 травня 2021 18:10

Оплатіть бенкет, а гроші повернемо: як працює нова схема обману підприємців

В Україні шахраї вигадали нову схему виманювання грошей у підприємців. Зокрема, на Київщині, підприємцю зателефонували нібито з Обухівської податкової, сказали, що до них приїхали органи контролю із Києва із перевіркою. Щоб у ФОПа не виникло ніяких проблем, там готові підготувати усі документи, треба лише приїхати і поставити підпис, пише tsn.ua. Але щоб усе минуло спокійно, довелося перевіряльників пригостити у ресторані. Підприємцю запропонували оплатити цей бенкет, скинувши на картку співробітниці податкової 15 тис. грн. А коли ФОП приїде ставити підпис, гроші йому повернуть готівкою.

Як не стати жертвою таких шахраїв розповів Gazeta.ua керівник Практики безпеки бізнесу, радник адвокатського об'єднання "Юскутум" Станіслав Борис.

Автор: facebook.com/stanislav.borys
  Керівник практики безпеки бізнесу, радник адвокатського об'єднання "Юскутум" Станіслав Борис
Керівник практики безпеки бізнесу, радник адвокатського об'єднання "Юскутум" Станіслав Борис

Як розпізнати подібних шахраїв?

Державна фіскальна служба у більшості своїх випадків не телефонує платникам податків, людям, які безпосередньо обслуговуються. Вони таким чином з ними не спілкуються. Тому, якщо такі дзвінки надходять - це вже має викликати сумніви.

Ще один гучний дзвінок — це сама суть цієї шахрайської схеми. Як на мене, вона дуже слабка і не достатньо перспективна для самих же шахраїв. Тобто, якщо говорити про звичайного пересічного громадянина - він не дуже обізнаний в тонкощах роботи податкової служби. А якщо ж говорити про як мінімум ФОПа, то за цей шлях від реєстрації до ознайомлення і до подачі звітності своєї діяльності, людина як мінімум знайомиться з податковою службою і розуміє як відбувається обмін даними, документами.

Важливо пам'ятати, державна податкова служба не володіє готівкою. Отримати чи дати податкову готівку - неможливо. Всі оплати здійснюються перерахунком.

Чи траплялися подібні випадки раніше чи схема шахрайства дійсно нова?

Саме з таким формулюванням вона дійсно є достатньо нова. Я ще не стикався з ним. Є моменти коли телефонують і говорять, що у вас недоплата, борг, ми вам надішлемо квитанції - звучить це якось логічніше, розумніше. Людина може не перевірити реквізити. Тут є можливість помилки. А от сплатіть кошти, а ми повернемо готівкою з самого початку звучить не правдиво.

На які види шахрайств найчастіше потрапляють ФОПИ?

Досі актуальними є схеми шахрайств з покупками в інтернеті. Часто надсилають незахищеними мережами дані банківських рахунків, карток.

Також, можуть потрапити на схему, коли телефонують і просять назвати дані картки, бо її заблокують.

Якщо таких псевдоподатківців викриють. Яка на них чекає відповідальність?

Ми одразу розуміємо, що такий випадок неодноразовий. Це все охоплюється одним складом злочину - шахрайство. У таких випадках важливо звертатися до правоохоронців.

Навіть якщо ви стали свідком шахрайства. Ця епізодичність та багаторазовість дозволяє поліцейським знайти людей, які займаються ним. Більше того, перевіривши реквізити, можна зрозуміти, що це ніяка не податкова служба. Будь-який державний орган не може мати рахунку, який не відмічений у державному казначействі.

Головна порада — нікуди і нікому гроші не надсилати. Навіть якщо є підозра, що це шахраї — треба сісти все обдумати, звернутися до знайомого юриста, навіть погуглити. І обов'язково звернутися в поліцію.

На Харківщині викрили шахраїв, які відбирали квартири у самотніх. Діяли злочинці на території області з 2018 року. До складу групи входили 43-річний безробітний, 69-річний пенсіонер, який працює сторожем у дитячому садку, і 40-річна безробітна жінка. Вони втиралися у довіру літніх людей під видом соціальних працівників. Щоб показати квартиру потенційним покупцям, зловмисники насильно вивозили власників за межі міста.

Зараз ви читаєте новину «Оплатіть бенкет, а гроші повернемо: як працює нова схема обману підприємців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути