середа, 16 січня 2019 17:07

Не досліджено жодного фото та відео - що відбувається у справі велосипедиста Артема Левченка
6

керівник місцевої прокуратури  Євген Асташкін,
Мітинг під Полтавською обласною прокуратурою
Реєстрація заяви із 13 пунктів

У справі збитого у центрі Полтави підлітка Артема Левченка новий адвокат - Дмитро Семеха. Каже, що у розслідуванні є низка правопорушень, зокрема, процесуальних. Заяву з 13 пунктів 15 січня він передав до прокуратури.

"Попередній слідчий мав мало досвіду. Замінили на такого ж – 2 роки стажу. Свідків почали опитувати лише на 5-й день, а експертизи проводити - після смерті. Нема даних у справі про патрульних, які прибули на місце, а також відео з їхніх камер. Саму ж справу тримають непідшитою та непронумерованою. Тобто сторінки з неї могли вільно зникати чи додаватися. Також на більшості документів не містилося вхідних чи вихідних даних кореспонденції. Що не дає змоги прослідкувати, яким чином вони заводились до матеріалів",- розповів Семеха. Запевняє - справу можна було давно закрити. Проте докази свідомо приховували, а розслідування вели некваліфіковано.

Нагадаємо, 6 листопада торік у центрі Полтави позашляховик Mercedes-Benz збив 14-річного велосипедиста Артема Левченка. За кермом була власниця ресторанного бізнесу Наталія Саєнко. Понад 2 місяці хлопець пробув у глибокій комі. 7 січня помер у реанімації, не прийшовши до тями. Після смерті Артема водійці авто вручили підозру. Також обрали міру запобіжного заходу — домашній арешт на 60 діб.

Одразу після ДТП з авто зняли номери та відеореєстратор. На місце події за 10 хв. прибув прокурор Турчинов. Камери очевидців відзняли, як він спілкується із матір'ю водійки.

Ці деталі активно обговорюють у мережі. Люди влаштовували мітинги на місці ДТП та під стінами прокуратури. Вимагали покарати винних і прискорити розслідування.

15 січня під стінами Полтавської обласної прокуратури знову зібрались полтавці, представники ЗМІ та адвокат Дмитро Семеха, щоб поспілкуватися з працівниками прокуратури щодо справи Артема Левченка.

До людей вийшов керівник місцевої прокуратури Євген Асташкін, який виступав перед мітингарями минулого разу. Йому задали низку питань.

"Чому й досі не накладений арешт на телефони Наталії Саєнко та її чоловіка, щоб дізнатися, куди вона телефонувала на той час?" - поцікавився Семеха. Прокурор запевнив, що у цьому не було потреби, оскільки, на його думку, це не має відношення до ДТП.

За словами Асташкіна, прокурор Турчин на місце ДТП прибув на його прохання. Проте час приїзду невідомий.

Адвокат запитав, чому Саєнко не повідомлена ст. 135 ККУ (залишення у небезпеці). Тобто вона не допомогла збитому хлопцеві та не викликала "швидку". Прокурор відповів, що це не є важливим аспектом.

"Вона не зникла з місця ДТП. У хлопця не було відкритої кровотечі, з ним не можна було спілкуватись. А не викликала "швидку", бо могла думати, що хтось це вже зробив. Це що, є ознакою злочину?" - сказав прокурор.

Майже 2 місяці справу розглядали як про завдання ушкоджень середньої тяжкості. Однак "швида" зафіксувала політравму, перелом кісток черепа та шиї.

Експертизу відеореєстратора, який був у позашляховику, ще не провели. Згідно з інформацією справи, прилад одразу після ДТП Сергій Саєнко, чоловік кермувальниці, відніс до "невідомого магазину", а до поліції повернув наступного дня. Саме той пристрій для відеофіксації був у авто чи принесли зовсім інший, невідомо.

Відеореєстратори на патрульних не працювали того дня. Особи правоохоронців, які прибули на місце ДТП, не називають. Кажуть, щодо них відкрите інше провадження - укриття тяжкого злочину. Тобто патрульних розглядають як порушників, а не свідків.

Склад слідчої нової групи теж не називають, як і причину відсторонення попередньої.

"Це питання не до мене, а до слідчого управління міністерства", - прокоментував Асташкін. Додав, що йому за це кримінальне провадження не соромно.

"З того моменту, як прокуратура долучилася до цієї справи, не зникло жодного доказу. За 2 місяці зібрані всі можливі сліди злочину", - сказав на завершення прокурор та пішов до будівлі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оголосили про винагороду за відео ДТП у Полтаві за участю бізнесменки

Заяву, підписану матір'ю Артема, з низкою вимог і питань щодо слідства з 13 пунктів Дмитро Семеха зачитав у присутності громадськості та представників ЗМІ. Потім зареєстрував в обласній прокуратурі.

"За цей час не досліджено жодного фото чи відео у справі. Місце зіткнення - посеред пішохідного переходу на другій смузі, що давало можливість побачити дитину. Слідчий проводив слідчий експеримент за наявності свідка, проте без спеціаліста, і на власний розсуд визначає швидкість руху авто Саєнко та велосипедиста. Слідство чітко не встановило, з якою швидкістю рухалось авто. Наталії повідомили про підозру порушення ПДР лише за одним пунктом. Справа перебуває у жахливому стані саме через бездіяльність слідчих та інших відповідних правоохоронних органів", - сказав адвокат. Також зазначив, що справу слід негайно переводити з Полтавського відділу поліції до прокуратури Харківської області через некваліфікованих співробітників.

У Свято-Успенському соборі зібрались близько 1 тис. людей — прощались із 15-річним Артемом Левченком. Хлопця 2 місяці тому збив позашляховик у центрі Полтави. 7 січня він помер. Весь час Артем перебував у глибокій комі. Мав крововилив у мозок.

Відеоматеріали взяті 0532.ua

Зараз ви читаєте новину «Не досліджено жодного фото та відео - що відбувається у справі велосипедиста Артема Левченка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути