Ексклюзиви
понеділок, 17 січня 2011 18:46

На Донеччині міліція незаконно змушує здавати біоматеріал на аналіз ДНК

На Донеччині міліція незаконно змушує здавати біоматеріал на аналіз ДНК

Через маніяка в Харцизьку Донецької області у 2 тисяч чоловіків незаконно беруть біоматеріал на аналіз ДНК

Про це кореспонденту Gazeta.ua повідомили відразу декілька жителів міста.

Один з них розповів, що в п'ятницю ввечері він виявив у двері клаптик папірця з рукописним текстом: "Вам необхідно терміново з'явиться в Харцизький ГВ (в міліцію) в каб. № 4 до дільничного".

"Цей папір проігнорував - мало що, може це чийсь прикол. У суботу, о першій половині дня, десь між 12 і 13 годинами, дзвінок у двері. Два міліціонери у формі, обидва не представилися. Питання:" Ви такий -то? Потрібно, щоб пройшли з нами в міліцію. У нас в місті завівся маніяк, і перевіряють усіх, хто не служив в армії", - продовжив співрозмовник.

Запитали про групу крові, перевірили документи, паспорт, військовий квиток. З'ясували, що не служив за станом здоров'я. На це сказали: "Це займе у вас буквально півгодини часу, ви повинні здати аналіз на ДНК - досить слини".

Міліціонери повідомили, що перевіряють 2000 чоловік по всьому місту.

Міліціонерів було двоє, один місцевий дільничний Кекін, другий - молодий хлопець з погонами лейтенанта з Донецька. Лейтенант пред'явити документи відмовився, прізвища не назвав. До того ж почав погрожувати, що у нього є право взяти необхідний аналіз силою, що в спокої не залишать. Дільничний поводився цілком пристойно. Здавати аналізи громадянин відмовився.

На наступний день ситуація повторилася у його друга віком 35 років, який теж не служив в армії. До будинку під'їхала наглухо тонована машина з приватними номерами і людина в синій формі запропонувала йому прямо в машині здати відбитки пальців і біоматеріал на аналіз ДНК. Показали посвідчення мигцем, а переписати звідти дані не дозволили.

Пізніше з'ясувалося, що до багатьох приходили міліціонери і вимагали здати аналізи, тиснули, доводили близьких до істерик. Багато хто з тих, що здали побоюються, що взяті таким чином аналізи можуть бути віднесені на місця різних злочинів.

"Насильно брати відбитки пальців заборонено навіть в осіб без певного місцят проживання, тому що це порушує їхні права. Більш того, давати свої зразки (сперми, крові і навіть - підписи) може відмовитися навіть підозрюваний чи обвинувачений. У правоохоронців немає і не може бути ніякого документа, який дає їм право збирати такі аналізи. Ні про який не офіційний збір аналізів мови бути не може. Якщо вони запам'ятали дані працівників міліції, номери машини, нехай звертаються в прокуратуру. Потрібно маніяком займатися паралельно з цим беззаконням з міліції, заводити на них кримінальні справи за зловживання", - прокоментував адвокат Сергій Осика.

У Центрі громадських зв'язків ГУМВС України в Донецькій області кореспонденту Gazeta.ua підтвердили, що існує орієнтування на особу, яка вчинила кілька зґвалтувань і вбивств в містах Харцизьк і Макіївка. Одна з жертв маніяка вижила, підозрюваний поки не встановлений.

Зараз ви читаєте новину «На Донеччині міліція незаконно змушує здавати біоматеріал на аналіз ДНК». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути