пʼятниця, 18 травня 2012 16:32

На Черкащині ввели карантин через сибірку

На Черкащині ввели карантин через сибірку
М'ясо продавати не стали, бо виявили, що підшлункова залоза була збільшена. Фото: animalportal.ru

14 травня в Макіївці Смілянського району на Черкащині на подвір'ї Миколи Омельченка дорізали хвору телицю. Аналізи регіональної ветеринарної медицини підтвердили діагноз сибірки.

"Телиця була десятимісячною, вагою 260 кілограмів. Вони її не випасали, а годували дома. Микола Омельченко каже, що тварина напередодні відмовилася від їжі. Він поїхав по ветлікаря. Той почав лікувати, але ніякого ефекту не було. Наступного дня у телиці підвищилася температура, телиця встати не могла. Почали вливати внутрівенно ліки. Але й це не дало результату. А під вечір у худоби почалася агонія, її трусило. Видно було, що вона "кінчається". Господарі змушені були тварину дорізати", - розповів сільський голова Макіївки Леонід Параскевич.

М'ясо продавати не стали, бо виявили, що підшлункова залоза була збільшена. Експертиза встановила діагноз сибірки.

"М'ясо, шкіру, внутрішні органи, ганчірки, мішки перевезли в опечатаній морозильній камері до скотомогильника в село Ташлик. Там на місці все спалили. Разом із 30 см знятого грунту вкинули в скотомогильник. Транспорт, яким перевозили, дезінфікували, - зазначив Леонід Миколайович. - Телиця була прищеплена від сибірки торік восени".

У домогосподарстві Омельченків провели дезінфекцію подвір'я, сараю і місця, де телицю дорізали. За словами 36-річного Олега Ткаченка з обласного МНС, Микола Омельченко, його дружина та донька проходять відповідне профілактичне лікування. Так само і 9 осіб, які контактували із зараженим м'ясом. Приймають ліки та двічі на день отримують уколи.

"Карантин накладений на два тижні. Якщо раптом у когось підвищиться температура, тоді потрібно буде госпіталізувати", - каже чоловік.

У селі протягом трьох днів ветлікарі району та Ташлицької дільниці провели профілактичний огляд великої рогатої худоби, овець і кіз. Востаннє сибірка в Макіївці була зафіксована у 1957 році. З того часу територія села вважалася неблагополучною. Скоріше за все, що тварина заразилася через траву.

Зараз ви читаєте новину «На Черкащині ввели карантин через сибірку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути