вівторок, 19 серпня 2008 08:17

У підтоплених скотомогильниках Івано-Франківщини сибірки не виявлено

У підтоплених скотомогильниках Івано-Франківщини сибірки не виявлено

Аналізи всіх без винятку проб ґрунту, взятих із скотомогильників в Івано-Франківській області, дали негативні результати щодо наявності в них спор сибірки.

Про це повідомив журналістам заступник начальника Головного управління ветеринарної медицини області Олександр Стратійчук.

За його словами, "проби ґрунту були відібрані з усіх 365 скотомогильників краю, зокрема з 11 тих, які були подтоплені під час повені".

А.Стратійчук зазначив, що "відсутність позитивних результатів аналізів означає, що худобі, яку випасатимуть поряд, а отже і людям, сибірка не загрожує, але, звичайно, для повної гарантії (адже одиночні спори цієї інфекції можуть жити в ґрунті і десятки років) доступу туди тваринам і людям і надалі не повинно бути. Рови і огорожі навколо скотомогильників потрібно відновити".

Начальник ГУ ветмедицини зазначив, що Державна ветеринарна служба тримає під контролем епізоотичну ситуацію в області. "На сьогодні про якусь реальну небезпеку спалахів інфекцій говорити, на щастя, не випадає, – додав він. - Якщо і виникають випадки тих чи інших захворювань худоби, то їх рівень не вищий, ніж був на цей час минулого року, і вони не пов"язані з наслідками повені".

А.Стратійчук також повідомив, що, "оскільки до повені не все поголів"я великої рогатої худоби, кіз, овець і коней з різних причин охопили плановими профілактичними заходами, то тепер і цих тварин щеплять від сибірки, свиней - від класичної чуми".

Шляхом обходів по подвір"ях обстежена вже вся худоба в господарствах мешканців, що постраждали від повені сів і селищ краю, зазначив він.

Як повідомлялося, санепидеміологи Прикарпаття заявляли, що не виключають спалаху сибірки у худоби, яка перебуває на підтоплених територіях.

Заступник головного санітарного лікаря Івано-Франківської області Марія Бойко повідомила, що медики побоюються спалаху сибірської виразки у худоби, оскільки водою були затоплені скотомогильники, в яких могли бути поховані хворі тварини.

Сибірка - гостре інфекційне захворювання тварин і людей. Збудником його є бацила, здатна тривалий час зберігатися у вигляді спор у воді, харчових продуктах і грунті (до 70 років), зберігаючи здатність розвиватися, потрапивши в сприятливі умови - організм тварини або людини. Інкубаційний період триває 2-14 днів, повідомляє УНІАН

Зараз ви читаєте новину «У підтоплених скотомогильниках Івано-Франківщини сибірки не виявлено». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути