вівторок, 04 грудня 2018 09:00

Місяць без Катерини Гандзюк: як розслідується її справа

Автор: DW
  Катерина Гандзюк була радницею міського голови Херсона, виконувала обов'язки керуючої справами виконкому
Катерина Гандзюк була радницею міського голови Херсона, виконувала обов'язки керуючої справами виконкому

4 грудня минає місяць із дня смерті 33-річної Катерини Гандзюк. Була радницею міського голови Херсона, виконувала обов'язки керуючої справами виконкому, координувала роботу Центру політичних студій та аналітики. Не пережила напад, коли її біля власного будинку облили концентрованою сірчаною кислотою 31 липня. Померла від поліорганної недостатності та хімічних опіків у столичному опіковому центрі.

У Херсоні відбулось виїзне засідання тимчасової слідчої комісії Верховної Ради щодо справи Катерини Гандзюк і низці нападів на активістів. Була відкрита та закрита частина засідання. Протягом 2 днів заслухали представників обласної та міської влади, правоохоронних органів, друзів Катерини та громадських активістів.

2 людей заявили, що бояться за своє життя. Колега Катерини Інна Зелена заявила, що після її смерті триває кампанія з дегуманізації Гандзюк на інформаційних ресурсах, підконтрольних обласній владі, повідомляє Insider.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спершу планували побити: у чому зізналися вбивці Катерини Гандзюк (відео)

"Триває інформаційна кампанія з дегуманізації загиблої у ЗМІ, підконтрольних головам ОДА та облради. У Херсоні існує низка місцевих інтернет-ресурсів, які публікують інформацію, яка вигідна голові ОДА Андрію Гордєєву, голові облради Владиславу Мангеру або заступнику голови ОДА Андрію Рищуку. На цих же сайтах неодноразово навіть після смерті Катерини з'являлись статті, які мали на меті дискредитувати її як громадську активістку та борця з корупцією", - розповіла Зелена.

Автор: ТСН
  31 липня Катерину Гандзюк облили концентрованою сірчаною кислотою. Отримала быльше 30% опіків тіла. Перенесла быльше 10 операцій. Померла від поліорганної недостатності та опікової хвороби
31 липня Катерину Гандзюк облили концентрованою сірчаною кислотою. Отримала быльше 30% опіків тіла. Перенесла быльше 10 операцій. Померла від поліорганної недостатності та опікової хвороби

Під час закритого засідання свідчення давали представники обласної прокуратури - перший заступник обласного прокурора Сергій Циганок, прокур Сергій Кондюрін.

Також заслухали представників ГУ Нацполіції в Херсонській області - колишнього начальника сектору кримінальної поліції ГУНП в Херсонській області Сергія Курділова. Щодо нього існують питання про можливу фальсифікацію матеріалів слідства у справі Гандзюк.

Йдеться про те, що Курділов може бути одним із авторів розробки версії з першим підозрюваним - "стрілочником" Миколою Новіковим, алібі якого довели журналісти після його затримання. Інформацію про те, що Курділов є кумом ймовірного організатора замаху Сергія Торбіна, на попередньому закритому засіданні представники херсонської поліції не заперечували. На початку листопада 2018-го Курділова перевели на посаду в.о. начальника Високопільського відділу поліції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Замовник був не один" - активісти зробили заяву про справу Гандзюк

Почуте і побачене в Херсоні дійсно викликає шок, написав у Facebook член ТСК, нардеп Борислав Береза.

"Те, що відбувається у Херсонській області, - це не проблема, а повний п@здець. Ми в шоці. Інформація, отримана нашою ТСК, вражає. Від контрабанди до сепарів, від наркотрафіка до глобальної корупції, від спайки влади з криміналом до вирубки лісу, від співпраці з окупаційною владою Криму до впливу "регіоналів"-втікачів на регіон. Те, що тут відбувається, - це не дно. Це гірше", - зазначив депутат.

Наступне засідання ТСК відбудеться сьогодні, 4 грудня, о 14:30 у Києві.

Підозрюваних у нападі на Катерину Гандзюк затримали наприкінці серпня. Це — 5 учасників АТО, розвідників "Української добровольчої армії": В'ячеслав Вишневський, Віктор Горбунов, Володимир Васянович, Микита Грабчук і Сергій Торбін. Останнього звинувачують в організації злочину. Ймовірним посередником між замовником і виконавцями вбивства активістки міг бути помічник народного депутата від "Блоку Петра Порошенка" Миколи Паламарчука Ігор Павловський. Його також затримали.

Зараз ви читаєте новину «Місяць без Катерини Гандзюк: як розслідується її справа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути