четвер, 06 серпня 2020 15:46

"Люди можуть не розгледіти в терористові небезпеки. І тоді без жертв не обійтися" - експерт із безпеки

За останні 2 тижні в Україні тричі захоплювали заручників. 3 серпня громадянин Узбекистану 32-річний Сухроб Карімов погрожував влаштувати вибух у відділенні банку в центрі Києва. 23 липня в Полтаві 32-річний Роман Скрипник узяв у заручники начальника Полтавського обласного управління карного розшуку Віталія Шияна. 21 липня на центральній площі в Луцьку 44-річний Максим Кривош узяв у заручники 13 пасажирів міжміського автобуса.

Збільшення випадків терористичних актів пов'язано з відсутністю роботи на запобігання та невідворотності покарання. Про це кореспондентові розповів Gazeta.ua експерт із комплексної безпеки Руслан Болгов, 40 років.

- Не можна виділити якусь одну причину. Кожен випадок потрібно розбирати окремо. Але це може бути цілий комплекс, починаючи від економічної ситуації у країні, особистих проблем і спроби їх вирішення до загострення від повні та відсутності контролю за психічно хворими. Щоб унеможливити повторення, має бути комплексна робота поліції й усіх силових структур. Не потрібно применшувати роботу тих самих дільничних, які колись знали кожну людину до третього покоління. Це й агентурна робота, про яку давно забули. Це все робили старі кадри, яких тепер немає в органах. А коли роблять тільки перетурбації в силових структурах – ні до чого хорошого це не приведе. Всі ці нові люди вчитимуться працювати на наших життях.

Автор: poltava.to
  В Полтаві 32-річний Роман Скрипник взяв у заручники начальника Полтавського обласного управління карного розшуку Віталія Шияна
В Полтаві 32-річний Роман Скрипник взяв у заручники начальника Полтавського обласного управління карного розшуку Віталія Шияна

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луцький терорист закликав чекати "продовження перформансу"

Чи варто виконувати вимоги терористів, зокрема прямі ефіри за допомогою журналістів, показувати себе всій країні? Це було ключовою помилкою чи були й інші?

- Дивлячись, що це за вимоги. Приміром, прямі ефіри, журналісти, а це можуть бути підставні, вимога надати авто, гроші, – це інколи грає на руку і може бути частиною плану із знешкодження терориста. Тобто все має бути в рамках адекватності, головне - тягнути час. Терористи - теж живі люди, треба привезти їхніх рідних чи людей, які на них мають вплив, тиснути на жалість. Та й зрештою терорист заспокоюється з часом, змінює думку, втомлюється. А от у випадку з луцьким терористом була ключова помилка, коли президент Володимир Зеленський пішов на виконання умов. Це міг зробити хтось із депутатів чи суддів, визнавши себе терористом в законі. Оскільки дії цих людей ніяк не впливають на внутрішню чи зовнішню політику держави. Але ні в якому разі не гарант.

Автор: volynnews.com
  В Луцьку 44-річний Максим Кривош взяв у заручники 13 пасажирів міжміського автобуса.  Здався в результаті переговорів. А вже після того почався штурм
В Луцьку 44-річний Максим Кривош взяв у заручники 13 пасажирів міжміського автобуса. Здався в результаті переговорів. А вже після того почався штурм

Усі спроби терористичних актів одразу активно коментують, силовики розповідають подробиці. Чи варто це робити? Чи не перейшли вони межі - показавши відео ліквідації полтавського терориста?

- Якщо це не зроблять силовики, то зроблять журналісти. Тому для спецоперації від цього немає великої шкоди. Щодо ліквідації полтавського терориста, то тут, звісно, перейшли деяку межу. Проте це відео має й іншу роль. Щоб у охочих повторити його сценарій не виникало ілюзій. Якщо не в'язниця, то такий кінець буде.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерти пояснили, хто й чому здійснює теракти в Україні

Усі спроби терористичних актів - від мінування мосту Метро і до захоплення в банку - викликають сумніви в українців. Багато хто вважає це постановкою. У них є підстави? Що скажете, дивлячись професійним поглядом? Чим це небезпечно?

- Я вважаю, що це були реальні злочини, які несли реальну загрозу. Так, є деякі промахи, які змушують людей сумніватися – як-от бронетехніка в Луцьку і вибух гранати, після того як терорист здався, його забутий рюкзак. Чи плутанина із заручницями у столичному банку і підкидання сумки, в якій може бути вибухівка. Але це більше говорить про непрофесіоналізм силовиків, аніж про постановку. Та недовіра людей має багато ризиків. Як у казці про хлопчика, який пас овець і весь час кричав "вовки" і його бігли рятувати. А коли справді прийшли вовки, на допомогу ніхто не прийшов. Так і тут. У разі повторення якогось із сценаріїв люди можуть не розгледіти небезпеки, запізно зрозуміти, що то не постановка. І тоді без жертв не обійдеться.

Автор: Gazeta.ua
  32-річний Сухроб Карімов погрожував влаштувати вибух у відділенні банку в центрі Києва. Взяв у заручниці керівника відділення. В мережі поширювали фото із двома різними жінками,  і це викликало недовіру в людей
32-річний Сухроб Карімов погрожував влаштувати вибух у відділенні банку в центрі Києва. Взяв у заручниці керівника відділення. В мережі поширювали фото із двома різними жінками, і це викликало недовіру в людей

Наскільки ймовірний російський слід?

- Є така ймовірність, щоб дестабілізувати ситуацію у країні й відволікти нашу увагу від чогось важливішого. Або щоб дискредитувати владу перед виборами. Потрібно перевіряти виконавців і їхні зв'язки. Щоб знати, рана в голові в нього чи хтось підказав. Зрозуміємо навіщо – будемо знати, хто за цим стоїть.

Терорист Максим Кривош оголосив голодування на знак протесту проти умов утримання в слідчому ізоляторі. Його адвокат Сергій Тиможинський повідомив, що Кривоша не влаштовують умови. Серед них назвав застосування наручників.

Зараз ви читаєте новину «"Люди можуть не розгледіти в терористові небезпеки. І тоді без жертв не обійтися" - експерт із безпеки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути