Ексклюзиви
понеділок, 03 серпня 2020 08:41

Експерти пояснили, хто і чому здійснює теракти в Україні

Експерти пояснили, хто і чому здійснює теракти в Україні
Експерти назвали причини зростання тероризму в Україні. Фото: unsplash.com

Теракти в Україні відбуваються внаслідок зростання психологічної напруги в суспільстві через економічні проблеми, карантинні обмеження і при цьому велику кількість зброї в громадян.

Про це говорять експерти, думку який наводить "Сьогодні".

Заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму Богдан Петренко говорить про три чинники, за сприяння яких подібні злочини на межі терактів можуть повторюватися.

"Ескалація активності і агресії під час виборчої кампанії. "Ефект доміно": будь-яка публічна діяльність має своїх послідовників. Подолання "червоної лінії": якщо хтось робив такий злочин, повторити його іншій людині психологічно простіше. Сукупність усіх трьох чинників - це і є та основа, коли у людей, психологічно готових піти на теракт, виникне бажання вчинити заплановане і почати готуватися", - вважає Петренко.

Експерт відзначив серед причин теракту в Луцьку також наслідки гібридної війни: недовіра до державних структур, у тому числі правоохоронних, та популяризація насильницьких моделей поведінки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луцький терорист отримував посилки з боєприпасами з Харкова

Незалежний експерт і кандидат економічних наук Олександр Хмелевський зазначає, що з усіх можливих варіантів терактів найбільша загроза - повторення сценарію із захопленням заручників, як це відбувалося в Луцьку.

"Президент Зеленський так чи інакше виконав вимогу терориста в Луцьку. Тобто, зловмисники можуть думати, що влада продемонструвала свою слабкість і готовність йти на поступки. Це заохочує терористів. І вже майже наступного дня в Полтаві зловмисник захопив у заручники працівника поліції. На його вимогу поліція надала йому автомобіль, на якому він успішно втік. Тобто ті, хто захоче вчинити теракт, можуть подумати, що відповідальності за злочин можна легко уникнути, якщо носити з собою зброю і захоплювати заручників. Тому практика захоплення заручників ставатиме в Україні популярною", - каже Хмелевський.

На його думку, теракти в Україні є результатом зростання злочинності, викликаної економічними проблемами і наявністю великої кількості зброї - і законної, але здебільшого незаконної - у населення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ліквідація полтавського терориста: як вийшли на підозрюваного

Член ASIS International (організації професіоналів у галузі безпеки) Артем Рябцов пояснює, що напруженість через коронавірус, карантин, обмеження, відсутність звичного відпочинку - все це дуже сприятливе середовище для того, щоб відбувалися такі інциденти. На його думку, психологічна напруга дається взнаки, і люди по-різному намагаються знаходити їй вихід. Експерт каже, що карантин - не зовсім причина, а швидше привід. А причини є й інші.

"Одна з глобальних причин – це гібридна агресія Росії. Річ у тім, що і раніше напередодні якихось важливих переговорів або подій, пов'язаних з Донбасом, ми спостерігали різкі сплески мінувань публічних об'єктів. Припускаю, там вважають, що підвищення турбулентності в українському суспільстві краще сприяє здатності наших лідерів домовлятися на вигідних для РФ умовах. До речі, якраз на днях було засідання Тристоронньої групи стосовно припинення вогню і телефонні переговори Зеленського з Путіним", - зазначив Рябцов.

Вранці 21 липня на центральній площі Луцька 44-річний Максим Кривош узяв у заручники 13 пасажирів міжміського автобуса Берестечко — Краснилівка. Згодом свої вимоги опублікував у соцмережах та розіслав родичам заручників. Хотів, щоб керівники судів, міністерств, прокуратури, парламенту, церков публічно визнали, що вони — терористи в законі. Президент Володимир Зеленський мав закликати подивитися фільм "Земляни".

Зараз ви читаєте новину «Експерти пояснили, хто і чому здійснює теракти в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути