Ексклюзиви
пʼятниця, 29 січня 2021 06:25

Генерал-лейтенант МВС отримав довічне ув'язнення

Генерал-лейтенант МВС отримав довічне ув'язнення
Олексій Пукач 6 років перебував у розшуку. Його затримали у липні 2009-го на Житомирщині. За вбивство журналіста Георгія Ґонґадзе отримав довічне ув'язнення. Фото: uk.wikipedia.org

8 років тому 21 січня колишнього голову департаменту зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача засудили до довічного ув'язнення. Його визнали винним у вбивстві журналіста Георгія Ґонґадзе восени 2000-го. Крім того, Пукач був позбавлений звання генерал-лейтенанта, а також зобов'язаний був виплатити дружині вбитого журналіста Мирославі 500 тис. грн. Таке рішення виніс Печерський райсуд у Києва.

Пукач був у розшуку 6 років. Кримінальна справа слухалася в закритому режимі з квітня 2011 року, частина матеріалів знаходиться під грифом "секретно". Із рішення суду випливає, що Олексій Пукач скоїв вбивство через кар'єрні спонукання. Сам засуджений мотив злочину не розкрив.

"Запитайте у Кучми і Литвина - вони все розкажуть. Я все розповів під час слідства і суду. Тому запитайте про мотив і наміри у Литвина і Кучми", - сказав після оголошення вироку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пукачу перерахували термін покарання

Вирок зачитували у відкритому режимі. З нього стало відомо, що за словами Пукача, загибель Ґонґадзе була "нещасним випадком". А всі розпорядження він отримував від тодішнього міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка, який за офіційною версію вкоротив собі віку 2005-го, двічі вистріливши з рушниці.

"Підсудний визнав вину частково, доводив, що вбивство – це був нещасний випадок. Твердив, що за посадою володів інформацією, що дії журналіста шкодять державі, що він є іноземним шпигуном. Що не мав наміру вбивати Ґонґадзе, але під час його побиття і знущань не міг оцінити значення своїх дій", - йшлося у вироку.

Також стало відомо, що підлеглі Пукача діяли за його наказом, коли викрадали Георгія Ґонґадзе знущалися з нього і вбивали. Олексій Пукач брав безпосередню участь у вбивстві і душив журналіста мотузкою. 16 вересня 2000 року Ґонґадзе вбили і закопали тіло, у жовтні Пукач переховав тіло у Таращанському районі, перед тим відрізавши голову.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тіло журналіста 16 років лежало в морзі

Зараз Пукачу 68 років. Він відбуває покарання у Чортківській колонії на Тернопільщині. 2018-го суд перерахував йому покарання за "законом Савченко", за яким добу перебування в слідчому ізоляторі арештантам рахують як дві — ув'язнення. Відповідне клопотання подав його адвокат. Олексій Пукач перебував в ізоляторі з 21 липня 2009 року до 6 січня 2016-го — 6,5 року. Їх зарахували як 13 років ув'язнення. На 10 січня 2021-го Пукач відбув уже понад 17 років ув'язнення. Після 20 років ув'язнення може подавати клопотання про помилування.

31-річний Георгій Ґонґадзе був засновником і першим головним редактором інтернет-газети "Українська правда". Його шукали від 16 вересня 2000-го. Того вечора вийшов із квартири редактора "Української правди" Олени Притули і додому не повернувся. Подробиці вбивства стали відомі з вироку Печерського суду Києва від 29 січня 2009-го. Вбивство було скоєно співробітниками міліції Миколою Протасовим, Олександром Поповичем, Віталієм Костенком та генерал-майором Олексієм Пукачем. Вони викрали журналіста, вбили й закопали. 2008-го Апеляційний суд Києва виніс вирок 3 із них. Костенко і Попович отримали по 12 років в'язниці, Протасов був засуджений до 13 років позбавлення волі.

Зараз ви читаєте новину «Генерал-лейтенант МВС отримав довічне ув'язнення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути