Ексклюзиви
пʼятниця, 02 листопада 2018 08:20

Тіло журналіста 16 років лежало в морзі

Тіло журналіста 16 років лежало в морзі
Георгій Гонгадзе був похований 22 березня 2016 року. Фото: gazeta.ua

2 листопада 2000 року неподалік міста Тараща на Київщині знайшли обезголовлене тіло журналіста Георгія Ґонґадзе. Його вважали зниклим ще з середини вересня. Голову знайшли через 9 років після початку слідства. Поховали його у 2016-му.

Георгій Ґонґадзе — український опозиційний журналіст, відомий своїми критичними виступами. Був противником політики президента Леоніда Кучми.

6 вересня 2000 року Ґонґадзе ввечері вийшов з дому і більше не повернувся. Родичі, колеги та політики почали бити на сполох. А керівництво МВС та СБУ намагались заплутати хід розслідування, через ймовірну причетність до події перших осіб держави Леоніда Кучми, глави Адміністрації Президента Володимира Литвина, Міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка та керівника СБУ Леоніда Деркача.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кучма розказав прокураторі про вбивство Георгія Ґонґадзе

Під час виступу у Верховній Раді 28 листопада 2000 року голова Соціалістичної партії Олександр Мороз назвав замовником вбивства журналіста Кучму. У якості доказів увімкнув запис аудіозаписи розмов президента, які зробив майор СБУ Микола Мельниченко. З 15 грудня почались акції протесту "Україна без Кучми", в яких брали участь 24 громадські організації та партії. Політична криза завершилась Помаранчевою революцією 2004-го.

4 березня 2005-го колишній міністр внутрішніх справ Юрій Кравченко застрелився. Є також версія, що його вбили. Того дня мав свідчити по справі Ґонґадзе в Генпрокуратурі.2005-го головними обвинувачуваними у справі стали начальник Головного управління кримінального розшуку Міністерства внутрішніх справ Олексій Пукач та полковник Микола Протасов, Олександр Попович і Валерій Костенко — працівники одного з департаментів МВС.

2008 року Апеляційний суд Києва визнав арештованих винними в убивстві журналіста. Протасова позбавили волі на 13 років, Поповичу й Костенку дали по 12 років. Микола Протасов помер у Менській колонії на Чернігівщині. Пукача затримали 21 липня 2009-го в селі Молочки Чуднівського району на Житомирщині. Він зізнався у вбивстві. 29 січня 2013 року Печерський райсуд Києва засудив його до довічного ув'язнення.

22 березня 2016 року тіло журналіста поховали у дворі церкви Миколи Набережного на Подолі в Києві після проведення траурної церемонії. Тіло Георгія увесь цей час лежало в морзі, через тривале слідство та судовий процес.

Зараз ви читаєте новину «Тіло журналіста 16 років лежало в морзі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути