Ексклюзиви
четвер, 02 лютого 2012 20:53

Донецькі бродяги знають тільки три пункти обігріву, а МНС - понад 200
14

Фото: Фото: прес-служба МНС в Донецькій області
Андрій Голубєв у пункті обігріву, розташованому в Донецькій міськлікарні № 3. Своє ім'я, прізвище він написав у молитовнику, який носить на тілі. На випадок, якщо замерзне в снігу, щоб його впізнали і повідомили родичам
Андрій Голубєв у пункті обігріву, розташованому в Донецькій міськлікарні № 3. Своє ім'я, прізвище він написав у молитовнику, який носить на тілі. На випадок, якщо замерзне в снігу, щоб його впізнали і повідомили родичам

2 лютого міністр МНС Віктор Балога відвідав пункт обігріву на залізничному вокзалі в Донецьку. Його супроводжував губернатор Донецької області Андрій Шишацький.

Балога залишився задоволений роботою місцевої влади, проте основні труднощі, за словами міністра, попереду, так як морози посиляться.

За інформацією Балоги, протягом тижня в Україні пункти обігріву відвідали 41 тис. осіб. У той же час, в лікарні зі скаргами на обмороження чи переохолодження звернулися 1146 українців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Партії регіонів похвалились, що врятували від морозу 40 тисяч нужденних

Напередодні глава Донецької облдержадміністрації Андрій Шишацький проінспектував центральний в Донецьку пункт обігріву, який розташований на автостанції "Критий ринок". З цієї нагоди у звичайний раціон (який складають суп, чай, каша і хліб) додали масло та цукерки.

2 лютого цих "делікатесів" вже не було.

За інформацією МНС, в Донецьку працює 21 пункт обігріву, з них 6 - цілодобово. Обігрітися і отримати теплі речі можна так само в 10 територіальних центрах соціального обслуговування. У цілому по Донецькій області таких терцентрів 63, а пунктів обігріву - більше 200.

Однак, як поскаржилися кореспонденту Gazeta.ua місцеві бездомні, які прийшли в намет МНС на автостанції, в Донецьку їм відомі всього три пункти. Крім тих, що знаходяться на вокзалі і автостанції, за словами "осіб без певного місця проживання", їх обігрівають і підгодовують у міськлікарні № 3.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Балозі дали 35 млн грн на боротьбу із морозами

32-річний Андрій Голубєв та 59-річний В'ячеслав Журавльов ночують у підвалі, а вдень обідають у пункті обігріву на автостанції.

"Я тут з дня відкриття - з 26 січня. Адресу підказав двірник. У цьому наметі працюють 3 зміни, є одна хороша, а одна зміна така, що за косий погляд можуть стусанами виштовхати на мороз і кашу треба випрошувати", - поскаржився Голубєв.

Відвідувачі намету на автостанції знають одного з громадян, задубілих у січні.

"26-річний пацан під яткою-наливайком замерз - напився 70-градусної настоянки глоду. Замерзають тільки ті, хто напиваються, як свині", - вважає В'ячеслав Журавльов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна лідирує за кількістю жертв морозу серед європейських країн

Голубєв судимий 6 разів, приїхав до Донецька з Армянська (Крим), працював на будівництві, втратив документи, бродяжить другий місяць. Журавльов відсидів в цілому 38 років. 12 з них за вбивство. Стверджує, що його будинок відібрали шахраї, бомжує 4 роки.

"А в 1967 році я в одній камері з нашим президентом сидів, - запевняє В'ячеслав Журавльов. - Вітя мені майже друг, дуже хороша людина, чуйний, добрий, може згадає мене на фотографії і допоможе. До нього ж тепер так просто не підійдеш. Я і голосував за нього 2 рази, і далі б підтримував, але паспорт загубив".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович розповів, що в Азарова є штаб, який бореться із сильними морозами

У Донецьку діє притулок для БОМЖів на 40 місць, але бездомні туди не рвуться.

"Я за півгодини у "Декор-Донбасу" (дорогий торговельний центр - ред.) сто гривень випрошую, там поруч обласна прокуратура і облсуд - люди грошові, добре подають. А нічліжка на окраїні, там одна злидні", - пояснив В'ячеслав Олексійович.

"Ми допомагаємо відновити документи тим, хто їх втратив, даємо шанс стати на ноги, працевлаштуватися, іноді знаходимо навіть постійне житло. Але правила суворі - з ранку підйом і на роботу, і категорично не можна пиячити - не всім таке життя на смак", - розповів Gazeta.ua директор притулку Микола Федорук.

Нагадаємо, січневі морози вбили в Донецькій області 37 людей.

Зараз ви читаєте новину «Донецькі бродяги знають тільки три пункти обігріву, а МНС - понад 200». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути