Ексклюзиви
середа, 27 березня 2013 05:43

250 тис грн за моральний збиток і тільки один міліціонер-ґвалтівник: М'який вирок суду у справі про зґвалтування гумовим кийком
12

Фото: Фото: Тетяна Заровна

Голова Петровського райсуду міста Донецька Олександр Фунжій 26 березня оголосив вирок у справі про тортури на опорному пункті міліції. 10 років колонії за зґвалтування з використанням спецзасобів, нанесення тяжких тілесних ушкоджень, перевищення влади і побиття затриманих отримав колишній дільничний інспектор Руслан Сутковий. Він єдиний, чия вина визнана судом.

Колишній військовослужбовець-контрактник Вадим Чижков покараний 4 роками позбавлення волі умовно за перевищення влади, а начальник дільничного Олег Заєць — 5 роками умовно — за перевищення влади і приховування злочину. Вони так само позбавлені своїх звань і права повернутися на службу.

Солдат Вадим Чижков судом виправданий у тій частині обвинувачення, яка стосується зґвалтування. Головна причина такого рішення полягає в тому, що потерпілий Михайло Бєліков не впізнав Чижкова як учасника екзекуції. А колеги солдата, які звинувачували його, давали слідству непослідовні свідчення. Суд дійшов висновку, що доказів, зібраних слідством, не достатньо.

Третій підсудний — ветеран МВС Олег Заєць — визнаний винним у приховуванні тортур, але виправданий в частині спроби отримання хабара з затриманого Михайла Бєлікова. Суд нагадав у вироку, що сумніви повинні тлумачитися на користь обвинувачених, а крім показань Михайла Бєлікова ніщо не викриває Заєця в спробі отримати з нього 1,5 тис грн "за те, що пішов живим".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У справі про згвалтування міліцейським кийком вимагають виправдати "кращого шерифа Донецька"

Щодо моральної шкоди — компенсація зменшена з 2 млн грн, як того просили потерпілий і його адвокат Сергій Салов, до 250 тисяч гривень. Цю суму жертві міліцейських тортур Михайлу Бєлікову виплатить держава.

Так само Сутковий повинен заплатити штраф за шкоду, яку він завдав іміджу МВС — він виплатить 20 тисяч гривень державі. Присланий у Донецьк з Феодосії забезпечувати порядок на час Євро-2012 Вадим Чижков повинен виплатити штраф державі у розмірі 10 тисяч гривень. Судом встановлено, що він брав участь у побитті затриманих.

Що стосується колишнього старшого дільничного інспектора міліції сектору Олега Заєця, будучи визнаним винним у зловживанні владою, він навіть не оштрафований.

Жертва тортур 40-річний Михайло Бєліков переніс 4 операції. Остання торкнулась пластика кишечнику. Він став інвалідом 2 групи, не придатний до фізичної роботи. Вироком не задоволений.

"Справа не в грошах, але Заєць повинен сидіти, він там був старшим. І потім не встановлені інші учасники тортур", - заявив Михайло Бєліков, давши зрозуміти, що буде оскаржувати гуманний вирок.

Прокуратура теж заявила про намір подати апеляцію щодо підсудних Заєця і Чижкова, так як вважає їхнє покарання дуже м'яким.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Іди, кукурікати!" - Підсудні на адресу жертви зґвалтування міліцейським кийком

Задоволені виконаною роботою адвокати.

"Суд не поставився байдуже, - сказав Gazeta.ua адвокат Чижкова Сергій Гаргач. - Не повністю, але думку захисту він врахував. Ті люди, які говорять іноді, що суди наші неправильні, повинні побачити тут, що суди удосконалюються. Судом був пророблений серйозний аналіз".

"А я буду оскаржувати. Зловживання Заєця в тому і полягає, що він вчасно не доповів начальству. Так що друга стаття у нього зайва", - повідомив захисник Заєця Віктор Давидов.

До набуття вироком чинності Заєцю та Чижкову змінили запобіжний захід — обидва вийшли на волю під підписку про невиїзд.

Біля будівлі Петровського суду Заєця і Чижкова зустрічали з квітами. Родичі кричали, що "адвокат вже покараний, і будуть покарані журналісти". Тим самим натякали на прокляття, які під час судового процесу неодноразово отримувала з їхніх вуст інша сторона. Як уже повідомляла Gazeta.ua, відомий адвокат Сергій Салов помер 16 березня від давньої хвороби.

Всього у цій кримінальній справі шість потерпілих. Їх били на опорному пункті міліції руками, ногами і гумовою палицею. Труїли з газового балончика. Всі потерпілі, як і Бєліков, були затримані за незначне порушення — розпивання пива на вулиці.

Підсудні категорично не визнали провину і вимагали виправдання, не раз висловлювали насмішки на адресу Михайла Бєлікова.

Зараз ви читаєте новину «250 тис грн за моральний збиток і тільки один міліціонер-ґвалтівник: М'який вирок суду у справі про зґвалтування гумовим кийком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

72

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути