середа, 24 жовтня 2012 00:00

Два мільйони гривень вимагає Інвалід першої групи

У Петрівському райсуді Донецька 16 жовтня розпочався суд над двома міліціонерами і солдатом внутрішніх військ. Їх звинувачують у тортурах. 17 червня в опорному пункті міліції вони гумовою палицею зґвалтували 39-річного Михайла Бєлікова.

Він став інвалідом першої групи, збоку на тілі носить калоприймач. Потерпілому зробили три операції. На лікування сім'я витратила 40 тис. грн. Потрібна ще пластика кишківника, це коштує близько 20 тис. грн.

— Не хватает статьи "покушение на убийство", — каже перед судом Михайло Бєліков. — Якби я знепритомнів, вони викинули б мене в посадку, і все. На автоматі, сам не знаю як, пройшов від опорного пункту міліції 2 кілометри до будинку. А ближче до ночі родичі викликали "швидку".

Михайло наполягає, за катування повинні відповідати ще троє-четверо курсантів.

— Я облич не міг роздивитися. Але ще хтось сидів у мене на грудях. А двоє тримали за ноги.

Мати головного обвинуваченого Руслана Суткового стоїть неподалік. Теж чекає на початок засідання.

— Сына оклеветали, — каже Світлана Анатоліївна. — Я до провидиці ходила, і мене запевнили, що син цього не робив. У Руслана зламаний палець — це потерпілий зламав ногою під час затримання. Скажіть, як можна катувати зі зламаним пальцем? Цей чоловік десь вештався ще 6 годин, доки потрапив до лікарні. За цей час із ним що завгодно і де завгодно могло статися.

До клітки заводять підсудних. Подалі від залу ховається дільничний Петрівського району 24-річний Руслан Сутковий. Посередині сідає його начальник 48-річний Олег Заєць. Ближче до зали — солдат із Феодосії Вадим Чижков, 23 роки. Кримський підрозділ внутрішніх військ МВС — "Тигр" — забезпечував тоді в Донецьку порядок під час Євро-2012. Солдата звинувачують у побитті. Дільничного — що власноруч катував Бєлікова гумовою палицею. Начальника дільничних — у тому, що приховав злочин та вимагав хабара.

Михайла Бєлікова затримали за те, що пив пиво на автостанції "Трудівська". За це порушення його могли оштрафувати на 50 грн. Патруль побив чоловіка, одягнув наручники та передав дільничному. У міліції виправдовуються: Бєліков лаявся й чинив опір під час затримання. Михайла доставили в опорний пункт №5 Петрівського району Донецька для складання протоколу. Побили, зламали ребро, а потім знущалися. Палицею порвали пряму кишку, травмували внутрішні органи.

— Підполковник прийшов в опорний пункт на 20 хвилин пізніше за інших. У мене була розсічена брова і все обличчя залите кров'ю. Я йому все розповів. Він відвів мене до умивальника. Сказав іти додому, забути про все і принести на ранок 1,5 тисячі гривень — "за те, що залишився живий", — згадує Бєліков.

Адвокати обвинувачених по черзі заявляють клопотання. Вимагають звільнити своїх підопічних з-під варти і зробити засідання закритим для журналістів.

— Это рядовое дело, и не надо раздувать из мухи слона, — говорить адвокат Чижкова.

Але потерпілий просить залишити засідання відкритим, а підсудних — за ґратами. Суддя з ним погоджується.

Михайло Бєліков вимагає 2 млн грн компенсації за завдану моральну шкоду.

— Это дело — показатель деградации правоохранительной системы, — говорить після засідання адвокат потерпілого 54-річний Сергій Салов. — Тортурами вони відзначали своє свято — День дільничного.

Опорний пункт міліції №5 займав одну кімнату площею 20 кв. м у гуртожитку. Там зараз тимчасово розташувалася виборча дільниця №44 мажоритарного округу.

— Мой сосед слышал крики на опорном. А следующим утром я видел, как две уборщицы в перчатках все там вымыли, — розказує мешканець гуртожитку. Просить його не називати.

Зараз ви читаєте новину «Два мільйони гривень вимагає Інвалід першої групи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути