субота, 23 лютого 2013 12:46

У справі про згвалтування міліцейським кийком вимагають виправдати "кращого шерифа Донецька"

22 лютого в Петровському райсуді Донецька виступили з останнім словом підсудні у справі про згвалтування на опорному пункті міліції. Всі троє заявили, що не винні. Їхні адвокати зажадали винести виправдувальні вироки.

Адвокат підсудного Олега Зайця заявив, що потерпілий Михайло Бєліков "не сумлінно поставився до встановлення істини у справі". Захисник вважає не логічним, що потерпілий від наруги поскаржився на дільничного Суткового його начальнику Зайцю, але приховав те, що трапилося, від своєї матері та лікарів.

Захисник заявив, що Олег Заєць є кращим дільничним в Донецьку і без нього "селище втратило справжнього шерифа". Начальник дільничних 27 років життя віддав міліції, дослужився до підполковника, а опинився за гратами тільки "через вину засобів масової інформації, які роздули ажіотаж".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Іди, кукурікати!" - Підсудні на адресу жертви зґвалтування міліцейським кийком

"Мене посадили на догоду інтересам комерційної преси", - згоден з цією точкою зору і підсудний Руслан Сутковий.

Він порівняв засоби масової інформації з маховиком, який допоміг прокуратурі "навісити на нього побільше бруду". Він заявив, що слідство велося упереджено. Що його вина не доведена, а Бєліков "придумав палицю", щоб не відповідати за палець, який зламав дільничному під час затримання. До кінця своєї промови Сутковий став називати свій зламаний палець зламаною рукою, а Бєлікова та інших постраждалих - наркоманами та алкоголіками. Дільничний так само висловив свою версію нанесення Бєлікову тілесних ушкоджень. Припустив, що кишечник Михайлу порвали два інших потерпілих у справі - Ручко і Василенко.

"1,5 тисячі гривень - це мізер, я б не став стільки вимагати. А якщо я тут знаходжуся і Бєліков давав мені хабар, хай сидить поруч за дачу хабара, - заявив у своєму останньому слові підсудний Олег Заєць. - Вони з братом вирішили зробити западло працівникам міліції - ось і народилася у них ця маленька схемка. Придумали, що працівники міліції ввели Бєлікову палицю ... ".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До суду прийшли нові жертви донецьких міліціонерів, які зґвалтували чоловіка кийком

Під час виступу Суткового і Зайця їх родичі кілька разів виголосили на адресу жертви слово "козел".

"У ході слідства були допущені порушення", - сказав у останньому слові підсудний Вадим Чижков.

На попередніх засіданнях були оголошені свідчення одного з патрульних, якого довго не могли доставити до суду. Ця людина стверджує, що саме у нього в день згвалтування Сутковий і Чижков позичили гумову палицю. За словами солдата, він знав, що спецзасіб використали не за призначенням і тому "не знав куди його подіти" і відчував огиду.

Нагадаємо, крім Михайла Бєлікова по кримінальній справі проходять ще 5 потерпілих. Ці потерпілі заявили, що на опорному пункті їх били. Дільничний Руслан Сутковий звинувачується в нанесенні тілесних ушкоджень, катуваннях та перевищенні влади. Контрактник з Феодосії Вадим Чижков - у перевищенні влади і тортурах, а начальник дільничних Олег Заєць - в приховуванні тортур і спробі отримання хабара.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Донецького міліціонера-нелюда, який гвалтував кийком, "колеги" хотіли "відмазати" за 40000 грн

Бєлікову недавно зробили операцію по пластиці кишечника. На попередньому засіданні він заявив, що випадок на опорному пункті міліції зламав йому життя і зажадав покарати підсудних суворо. Він упевнений, що в знущаннях над ним брали участь курсанти, але слідству встановити цих співучасників не вдалося.

Державний обвинувач зажадав для Руслана Суткового 10 років в'язниці, для Вадима Чижкова - 8, для Зайця - 5,5 років колонії, що не є максимумом за застосованими до них статтями ККУ.

"Думаю, цього покарання буде достатньо, але вимагаю повністю задовольнити позов Михайла про моральну шкоду. Над ним познущалися і фізично, і морально, і продовжують цинічно знущатися і ображати в суді", - коментує адвокат Бєлікова Сергій Салов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Донецькі міліціонери за пляшку пива побили і зґвалтували затриманого

Салов зажадав у якості компенсації моральної шкоди своєму підзахисному два мільйони гривень. Він вважає, що збитки слід стягнути з держскарбниці, оскільки Бєліков постраждав від представників влади. Прокуратура ж вважає, що оштрафувати слід не державу, а підсудних, так як вони завдали шкоди іміджу влади.

Яким буде вирок дізнаємося не раніше, ніж через місяць - суддя обіцяв оголосити його 22 березня.

Зараз ви читаєте новину «У справі про згвалтування міліцейським кийком вимагають виправдати "кращого шерифа Донецька"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

42

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути