середа, 17 жовтня 2012 06:17

Розпочався суд над міліціонерами, які гвалтували затриманого кийком
19

Фото: Фото: Тетяна Заровна

У Петровському районі Донецька 16 жовтня розпочався суд над працівниками міліції, які на опорному пункті згвалтували затриманого міліцейської кийком.

На лаві підсудних дільничний Руслан Сутковой і солдат Вадим Чіжков, обвинувачені у зловживанні владою і тортурах, а так само начальник дільничих - Олег Заєць, який звинувачується в приховуванні та вимаганні хабара.

Перед початком засідання потерпілий - 39-річний Михайло Бєліков, який в результаті того, що сталося став інвалідом, сказав, що на його думку не вистачає статті "Замах на вбивство". Так само потерпілий наполягає, що за те, що трапилося повинні відповідати ще троє курсантів: під час катування хтось сидів у нього на грудях і двоє тримали за ноги.

Нагадаємо, формальним приводом для затримання колишнього шахтаря стало розпивання пива у громадському місці. Це трапилося на автостанції "Трудовська" в Донецьку 17 червня близько 17.00. Там Михайла Бєлікова побив патруль. Защіпнувши ззаду наручники, чоловіка доставили на опорний пункт для складання протоколу. Там побили ще раз, зламавши ребро, а потім поглумилися над безпорадниоюлюдиною за допомогою кийка. Підполковник Олег Заєць, до якого Бєліков звернувся за допомогою, замість вжиття заходів до затримання винних відвів жертву до умивальника. Там Михайло змив кров з обличчя (у нього була розсічена брова). Проводжаючи жертву, Заєць велів скоріше забути про подію, "щоб самому потім не було соромно". І попросив наступного дня принести 1,5 тисячі гривень "за порятунок".

Тортури закінчилася для потерпілого розривом прямої кишки і пошкодженням внутрішніх органів, що ледь не коштувало чоловікові життя. Михайло Бєліков переніс 3 операції, і потребує подальших.
Всі троє обвинувачених не визнали провину. Їх захисники запропонували суду змінити запобіжний захід на підписку про невиїзд і зробити засідання закритим для журналістів.

- Це рядова справа і роздувати з мухи слона не варто, - сказав адвокат підсудного Чіжкова.

Але суд відхилив ці клопотання на прохання потерпілої сторони.

Так само потерпілий Бєліков заявив позов про стягнення моральної шкоди на суму 2 мільйони гривень.

Як вважає його адвокат Сергій Салов, те що сталося на дільничному пункті № 5 - показник деградації всієї системи.

- Раніше бувало, що під час допиту люди вистрибували з вікна, вмирали в райвідділах, але таке цинічна наруга - цього не було навіть в арсеналі гестапо - сказав Сергій Салов. - Може, й такий випадок не перший, але надбанням суспільства став вперше. Ці люди насолоджувалися безпорадністю і стражданнями. Це показник стану правоохоронної системи, показник того, що треба докорінно щось змінювати в системі. Тому, я думаю, навіть прокурор підтримав пропозицію захисників обвинувачених судовий процес зробити закритим для преси. Системі соромно за таких співробітників правоохоронних органів. Обвинувачені на слідстві не давали показань - це їх тактика. Але я вважаю, по справі зібрані всі необхідні докази.

Олег Заєць працював старшим дільничним з 8 грудня 2006 року. Руслан Сутковой дільничним інспектором Петровського РВВС працював з 5 серпня 2011 року. Вадим Чіжков був відряджений до Донецька з Криму у складі внутрішніх військ, які забезпечували безпеку на період ЄВРО-2012.

Опорний пункт міліції № 5, де міліціонери знущалися над Михайлом, зараз не працює. По сусідству з міліцейської катувальної тимчасово розташувалася виборча дільниця по одномандатному округу № 44.

У тій же будівлі знаходиться гуртожиток. Його жителі на умовах анонімності розповіли кореспонденту Gazeta.ua, що чули крики в той день, коли на опорний пункт доставили Бєлікова. А на наступний ранок після події на опорному пункті провели ретельне прибирання, замітаючи сліди.

Опорний пункт являє собою всього одну кімнату площею приблизно 20 кв. метрів. Таким чином, кожен співробітник міліції, який перебував тут у момент катувань, або приховував злочин, або був співучасником.

Зараз ви читаєте новину «Розпочався суд над міліціонерами, які гвалтували затриманого кийком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути