четвер, 23 червня 2011 12:37
Андрій Новак
Андрій Новак
Голова Комітету економістів України, Проректор Європейського Університету

Азаров стає на граблі Тимошенко

В країні повторюється сценарій фінансового зриву зразка 2008 року, який призвів до глибокої девальвації національної грошової одиниці — гривні.

Сьогодні відбувається повторення чинним урядом помилок попереднього уряду в проведенні зовнішньоекономічної політики.

Згідно офіційних даних, обсяг експорту зовнішньої торгівлі України товарами за січень-квітень 2011 р. становив $20985 млн, імпорту - $24814,2 млн.

Тобто, у зовнішній торгівлі товарами за 4 місяці ц.р. сформовано негативне сальдо у -$3,83 млрд, що у 2 рази більше ніж у минулому році (сальдо -$1,88 млрд) та післякризовому 2009 (сальдо -$1,94 млрд).

Гіршою ситуація була лише у 2008 році, коли попередній уряд за аналогічний період січня-квітня "примудрився" довести негативне сальдо торгівлі товарами до -$7,38 млрд, потім за наступні 4 місяці збільшив його ще вдвічі, чим спровокував восени глибоку девальвацію гривні, яка в декілька разів перевищила девальвацію основних європейських валют внаслідок світової фінансової кризи.

В результаті, така зовнішньоекономічна політика чинного на пару з попереднім урядом перетворили українську економіку із експортоорієнованої на імпортозалежну — імпортуються вже навіть класичні для України продукти харчування.

Цьогорічна ситуація ускладнюється двома додатковими негативними чинниками: по-перше, сформованим величезним державним боргом (вже більший за доходи 2-х річних Державних бюджетів України), а по-друге, дуже високими темпами реальної інфляції реального споживчого кошика (45-50% на рік), - чинники, яких не було у кризовому 2008 році.

У відомому листі Голова НБУ попередив керівника уряду про небезпечну фінансову ситуацію в країні, але наводив, чомусь, лише один аргумент — високі темпи інфляції. При цьому, замовчується критичний стан негативного зовнішньоекономічного сальдо та державного боргу. Хоча й в такій "делікатній" формі, але Арбузов все ж зробив те, чого в 2008 році не зробив Стельмах — попередження прем'єр-міністру про його безвідповідальність.

Девальвація національної грошової одиниці спричинить ланцюг шкідливих реакцій по всій економічній системі з важкими соціально-економічними наслідками для більшості українських підприємств і громадян. Вона зачепить кожного і відкине суспільство на роки назад.

Зараз ви читаєте новину «Азаров стає на граблі Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути