Ексклюзиви
четвер, 08 липня 2021 01:05

"Всі називали його батьком": поховали військового медика Юрія Письменного
16

Начальник медпункту механізованого батальйону капітан Юрій Письменний загинув 4 липня внаслідок обстрілу бойовиків українських позиції
Фото: 93-тя ОМБр Холодний Яр

7 липня в селі Старі Кодаки на Дніпропетровщині поховали начальника медпункту механізованого батальйону 93-ї бригади "Холодний яр", капітана Юрія Письменного, відомого за позивним "Феофан". Від загинув 4 липня внаслідок обстрілу бойовиків українських позиції біля селища Гранітне на Донеччині. Чоловіку було 59 років.

Церемонію прощання розпочали в одному з храмів Дніпра і продовжили на Алеї Героїв. Віддати шану загиблому герою прийшли рідні, близькі, друзі, бойові товариші, представники командування, влади, духовенства та громадськості.

Юрій Письменний мав вищу медичну освіту. Працював гінекологом, пізніше займався підприємницькою діяльністю. 2016 року пішов на війну медиком-волонтером – служив у Першому добровольчому мобільному госпіталі ім. Миколи Пирогова. Наприкінці 2018-го призвався до лав Збройних сил. Очолив медичний пункт батальйону. Тиждень тому здобув чергове військове звання капітана.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від осколків полягли два бійця - кого Україна втратила у червні на Донбасі

Медик надавав медичну допомогу бійцю, якому стало зле на передовій, розповіли у 93-ій бригаді обставини загибелі воїна. У цей час противник вистрілив у бік військовослужбовців із протитанкового станкового гранатомета. Від вибуху Юрій Письменний дістав важкі поранення. При тямі його доставили до маріупольського госпіталю, але серце чоловіка не витримало — реанімаційні заходи не допомогли.

Начальник медичної частини бригади "Холодний Яр" старший лейтенант Анатолій Чуйкін згадує, як Юрій Письменний розпочав службу в підрозділі у 2018 році — одразу упорядкував справи у медпункті батальйону, зібрав під своїм керівництвом високопрофесійну команду, яка врятувала багато життів.

"Це була третя ротація Юрія Васильовича. Увесь підлеглий особовий склад був для нього, як рідні діти. Всі називали його батьком, оскільки з ним вони були, як за справжньою батьківською спиною. Був надзвичайно професійним і досвідченим лікарем. Всі можливі й неможливі випадки, всіх довозив до шпиталю живими. Це дуже, дуже багато людей", — говорить Анатолій Чуйкін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ампутована рука, все тіло посічене осколками: 22-річний офіцер потребує допомоги

Водій санітарного автомобіля, який евакуював Юрія у госпіталь, не стримує сліз.

"Розмовляли з ним до останнього, — говорить старший солдат Володимир Бобало. - Просив не бентежити дружину — сказати, що у нього легке поранення. Телефон попросив, оскільки не міг їй додзвонитися. Постійно з дружиною був на зв'язку. Весь час був при тямі, навіть допомагав порадами медикам, які надавали йому допомогу, підказував що до чого. Його поранення були середньої важкості, багато людей з такими ми вивозили живими. Помер на операційному столі".

У Юрія Письменного залишилися дружина Тетяна, дорослі син Георгій і донька Євгенія.

"Мій батько - людина свято, людина любові й турботи, людина таланту. У нього було чудове почуття гумору. Він герой. Батько пішов добровольцем в армію. Останні п'ять років він служив на Донбасі. Був головним лікарем медичної бригади, рятував життя військових на передовій. До речі, турбувався не тільки про людей, а й про тварин та покинуті ікони. Мій батько був на своєму місці", - написала донька Євгенія у Facebook.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У 93-й бригаді знову втрати. Від ворожого обстрілу загинув майор Богдан Бродовський

Останні дні окупанти активно обстрілювали українські позиції на Донбасі. Цілили навіть по житлових будинках в Авдіївці Покровського району на Донеччині з артилерії калібру 122 мм, мінометів 120-го й 82-го калібрів.

Зараз ви читаєте новину «"Всі називали його батьком": поховали військового медика Юрія Письменного». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути