Ексклюзиви
вівторок, 12 грудня 2017 05:03

Росіянин Микола Амосов став великим українцем усіх часів
14

Микола Амосов - видатний українець
Фото: MedBlog
Амосов до кінця життя виконував фізичні вправи і стежив за своїм харчуванням
Амосов із донькою Катериною
Перші спроби допомогти дітям з важкими вадами серця були зроблені Амосовим 1955 року
"Для здоров'я однаково необхідні чотири умови: фізичні навантаження, обмеження в харчуванні, загартовування, час відпочинку і вміння відпочивати" - Амосов

"Так минуло життя. Що було головним? Мабуть, хірургія. Операції на стравоході, легенях, особливо на серці робив хворим, яким загрожувала смерть часто в умовах, коли ніхто інший їх зробити не міг; особисто врятував тисячі життів. Працював чесно. Не брав грошей. Звісно, у мене були помилки, іноді вони закінчувалися смертю хворих, але ніколи не були наслідком легковажності чи недбалості. Хірургія була моїм стражданням і щастям", - писав у своєму щоденнику видатний український кардіохірург Микола Амосов. Лікар, який врятував тисячі життів і до 80 років не випускав скальпеля з рук, сам мав хворе серце. Воно зупинилося від другого інфаркту 12 грудня 2002 року. Щоденні пробіжки, гімнастику, вправи з гантелями 89-річний Амосов не відміняв до кінця життя.

Якби можна почати життя спочатку, я вибрав би те ж саме: хірургію, і на додаток - мудрування над "вічними питаннями" філософії: істина, розум, людина, суспільство, майбутнє людства!

Геніального кардіохірурга, філософа, всесвітньо відомого письменника, батька української біокібернетики Миколу Амосова справедливо називають видатним українцем. Хоча народився Микола Михайлович на російській Вологодщині, світової слави він зажив в Україні. Його насичене життя завжди було наповнене науковими пошуками й надзвичайними відкриттями.

Усі мої предки були селянами, крім матері. Вона працювала акушеркою в селі. Жили ми вкрай скромно, мама не брала подарунків від пацієнтів. Так вона і залишилася для мене прикладом на все життя. Бабуся навчила молитися, сільське господарство — працювати, а самотність — читати книги

Мати виховувала сина самотужки, жили бідно. Проте Амосов отримав два дипломи - інженера і медика. Влітку 1941 року Микола Михайлович потрапив до фронтового шпиталю, що переміщався на конях полями битв. Його команда за війну прийняла понад 40 тис поранених.

Автор: na.mil.gov.ua
  Під час Другої світової Амосов працював у пересувному військовому шпиталі
Під час Другої світової Амосов працював у пересувному військовому шпиталі

З 1947 по 1952 рік працював головним хірургом Брянського облздороввідділу. Тоді ж почав широко займатися грудною хірургією, вів велику наукову роботу.1952 року Амосова запросили до Київського інституту туберкульозу для керівництва спеціально створеною клінікою торакальної хірургії. 1953-го Микола Михайлович захистив докторську дисертацію.

Перші спроби допомогти дітям з важкими вадами серця були зроблені ним 1955 року. Перша вдала операція, здійснена за допомогою амосовського апарату штучного кровообігу, відбулася в 1960-му. 1962 року Амосов винайшов штучні клапани для серця, що мають антитромботичні властивості.

Автор: unn.com.ua
  1962 року Амосов винайшов штучні клапани для серця, що мають антитромботичні властивості
1962 року Амосов винайшов штучні клапани для серця, що мають антитромботичні властивості

Gazeta.ua пропонує кілька здорових порад від геніального Миколи Амосова

У більшості хвороб винні не природа і не суспільство, а тільки сама людина. Найчастіше він хворіє від ліні і жадібності, але іноді й від нерозумності.

Не сподівайтеся на медицину. Вона непогано лікує багато хвороб, але не може зробити людину здоровою. Більше того, бійтеся потрапити в полон до лікарів! Часом вони схильні перебільшувати слабкості людини і могутність своєї науки, створюють у людей уявні хвороби і видають векселя, які не можуть оплатити.

Лікарі лікують хвороби, а здоров'я потрібно здобувати самому

Щоб стати здоровим, потрібні власні зусилля, постійні і значні. Замінити їх нічим не можна. Людина, на щастя, настільки досконалий, що повернути здоров'я можна майже завжди. Необхідні зусилля зростають у міру старіння людини і поглиблення хвороб.

Автор: medblog.in.ua
  Амосов до кінця життя виконував фізичні вправи і стежив за своїм харчуванням
Амосов до кінця життя виконував фізичні вправи і стежив за своїм харчуванням

Скільки бачиш людей, що пішли у хворобу! Вони носять її як коштовність, як виправдання всіх своїх невдач в житті, як підставу вимагати у оточуючих жалості і поблажливості.

Величина будь-яких зусиль визначається стимулами, стимули - значимістю мети, часом і ймовірністю її досягнення. І дуже шкода, але ще і характером. На жаль, здоров'я, як важлива мета, постає перед людиною, коли смерть стає близькою реальністю.

Молодості не повернути ніколи, а от омолодження можливе

Для здоров'я однаково необхідні чотири умови: фізичні навантаження, обмеження в харчуванні, загартовування, час відпочинку і вміння відпочивати. І ще п'яте - щасливе життя! На жаль, без перших чотирьох вона здоров'я не забезпечує.

Автор: Depo.ua
  Микола Амосов жив просто і міг їздити поїздом. Його часто пізнавали
Микола Амосов жив просто і міг їздити поїздом. Його часто пізнавали

Природа милостива: достатньо 20-30 хв фізкультури на день, але такої, щоб задихнутися, спітніти і щоб пульс почастішав вдвічі. Якщо цей час подвоїти, то буде взагалі чудово.

Потрібно обмежувати себе в їжі. Підтримуйте вагу як мінімум в співвідношенні зріст у сантиметрах мінус 100

Кажуть, що здоров'я - щастя вже саме по собі. Це не вірно. До здоров'ю так легко звикнути і перестати його помічати. Однак воно допомагає домогтися щастя в сім'ю і роботу. Допомагає, але не визначає. Правда, хвороба - вже точно нещастя.

Микола Михайлович із керівницької посади пішов з етичних міркувань. "Якщо у хворого станеться ускладнення, його рідні скажуть: це тому, що оперував старий. Він вважав, що бути директором хірургічного інституту і не оперувати — аморально. Тож пішов, чудово розуміючи, в якій самотності опиниться після цього", — згадувала донька Амосова Катерина.

Амосов також ніколи не прилаштовувався і не співав дифірамбів радянській владі. Попри це його шанували — і в СРСР, й у світі. 1962–го Амосов став членом–кореспондентом Академії медичних наук СРСР. 1969–го — Української академії наук. Був Героєм праці, заслуженим діячем науки. Чотири рази ставав депутатом Верховної Ради СРСР, але нарікав, що його обтяжували порожні розмови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчений-етнограф, монах і волонтер: зупинилося серце видатного українця Олексія Долі

Автор: hincognita.day.kiev.ua / Автор Ярина Михайлишин
  Микола Амосов. Інфографіка
Микола Амосов. Інфографіка

Своє бачення щодо майбутнього України виклав своїй книзі "Ідеологія для України". "Куда идти – только на Запад, к созреванию, к стандартам Северной Америки. В США стекаются умы со всего света. Притом, что они же, американцы – идеалисты: запрещают курить и убивать животных. Еще и выбирают умных президентов. На Россию заглядываться не стоит. Будущее ее туманно". Видатний лікар також є автором низки популярних книг: Думки і серце, Записки з майбутнього, Штучний розум, ППГ 2266 (Записки польового хірурга), Здоров'я і щастя дитини, Подолання старості й інших, які набагато випередили свій час.

2008 року за результатами опитування громадської думки Амосов був визнаний другою людиною, після Ярослава Мудрого, яку удостоїли звання великого українця всіх часів.

5 листопада 2015 року на Байковому кладовищі столиці поховали академіка і кардіохірурга 82-річного Геннадія Книшова. Він 27 років очолював Інститут серцево-­судинної хірургії ім. Амосова. Провів понад п'ять тисяч операцій на серці. За його першою операцією спостерігав Микола Амосов.

Зараз ви читаєте новину «Росіянин Микола Амосов став великим українцем усіх часів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути