Ексклюзиви
середа, 16 грудня 2020 13:03

У законопроекті виявили загрозу для мови

У законопроекті виявили загрозу для мови
Транспортний комітет парламенту проігнорував позицію гуманітарного комітету, науково-експертного управління і мовного омбудсмена Фото: ВР

17 грудня на пленарному засіданні Верховної Ради можуть змінити мовне законодавство.

Розглядатимуть положення про удосконалення порядку розроблення, прийняття та впровадження авіаційних правил України, повідомляє "Переходь на українську".

До частини положення про те, що мовою нормативно-правових актів і актів індивідуальної дії, діловодства і документообігу є державна мова пропонують додати слова "якщо інше не встановлено законом".

"Йдеться не про авіаційні правила, а про будь-які нормативно-правові акти, які на підставі будь-якого закону зможуть видаватися не українською мовою. Це руйнація однієї з базових статей закону про мову. Науково-експертне управління Верховної Ради у своєму висновку відзначило, що така пропозиція суперечить Конституції України. Аналогічну позицію висловив і уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь", - йдеться в повідомленні.

Гуманітарний комітет парламенту радив вилучити цю норму. Присутні на засіданні керівники Державіаслужби з цим погодилися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обслуговувати споживачів можна буде лише державною мовою

"Однак профільний транспортний комітет несподівано підтримав ухвалення проєкту 3683 за основу без жодних вилучень. Тобто цілком проігнорував позицію гуманітарного комітету, науково-експертного управління і мовного омбудсмена. На словах ініціатори такого рішення обіцяють виправити проблему в 2-му читанні. Однак, по-перше, жодної віри цим заявам нема, по-друге, регламент Верховної Ради містить безліч можливостей провалити в 2-му читанні будь-які зміни", - заявили у спільноті.

Депутати всіх рівнів повинні дотримуватись мовного законодавства. Мова засідань, заходів, зустрічей, документообігу та діловодства повинна бути українська. Про це повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь на своїй сторінці у Facebook.

Зараз ви читаєте новину «У законопроекті виявили загрозу для мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути