пʼятниця, 04 грудня 2020 11:32

Омбудсмен нагадав нардепам, якою мовою вони повинні говорити

Омбудсмен нагадав нардепам, якою мовою вони повинні говорити
Мовний омбудсмен закликав депутатів говорити українською.Фото:pixabay

Депутати всіх рівнів повинні дотримуватись мовного законодавства. Мова засідань, заходів, зустрічей, документообігу та діловодства повинна бути українська.

Про це повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь на своїй сторінці у Facebook.

"Враховуючи публічну інформацію, неодноразові звернення та скарги громадян, які надходять до Секретаріату уповноваженого, хотів би ще раз наголосити, що, відповідно до статті 12 Закону, робочою мовою діяльності органів місцевого самоврядування, у тому числі мовою засідань, заходів, зустрічей, документообігу та діловодства, є державна мова. Тому звертаюся до депутатів рад усіх рівнів неухильно виконувати мовне законодавство", - зазначив омбудсмен.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під час дистанційного навчання учні частіше скаржаться на мову викладання

Кремінь також нагадав, що з 16 січня 2021 року всі надавачі послуг, незалежно від форми власності, повинні обслуговувати споживачів та надавати інформацію про товари та послуги державною мовою.

"Закликаю представників місцевої влади України від Львівщини до Луганщини, від Харківщини до Херсонщини, від Миколаївщини до Чернігівщини забезпечити імплементацію цієї норми та мовного законодавства в цілому на підприємствах, у торговельних мережах, в установах та організаціях комунальної форми власності. Важливо сприяти опануванню державною мовою громадянами України, створювати умови для поліпшення якості викладання в закладах освіти, відкривати курси з вивчення української мови, у тому числі за професійним спрямуванням, підтримувати книговидання і книгорозповсюдження, заохочувати заклади культури та мистецтва", - додав омбудсмен.

Із 16 січня 2021 року мовою обслуговування споживачів в Україні має бути тільки державна.

Зараз ви читаєте новину «Омбудсмен нагадав нардепам, якою мовою вони повинні говорити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути