вівторок, 26 вересня 2017 10:29

У Європі заохочують до двомовності

У Європі заохочують до двомовності
26 вересня - Європейський день мов Фото: kspu.edu

26 вересня відзначають Європейський день мов. Свято започатковане у 2001 році. Має на меті пробудити інтерес до вивчення іноземних мов. У Європі активно заохочують до двомовності кожного мешканця. Тому більшість вільно розмовляють, як мінімум, однією іноземною мовою.

Ще в XVIII-XIX ст. було модно в товаристві вразити знаннями і ввернути слівце французькою, німецькою або латиною. Знання хоча б однієї іноземної мови вважалося нормою, пише "Ділова мова".

В європейських інститутах офіційно рівноправно використовуються англійська, болгарська, грецька, данська, естонська, ірландська, іспанська, італійська, латиська, литовська, мальтійський, німецька, нідерландська, польська, португальська, румунська, словацька, словенська, угорська, фінська, французька, чеська та шведська мови.

Документи офіційних органів ЄС перекладаються всіма офіційними мовами. Громадяни ЄС мають право звертатися до них та отримувати відповідь на свої запити будь-якою з офіційних мов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як нацменшини та сусідні країни протестували проти нового закону про освіту

На заходах на найвищому рівні вживаються заходи щодо здійснення перекладу виступів учасників на всі офіційні мови.

Незважаючи на декларовану рівноправність усіх мов Союзу, з розширенням кордонів ЄС все частіше спостерігається "європейська двомовність", коли фактично в роботі інстанцій використовуються в основному англійська, французька і, меншою мірою, німецька - при цьому будь-які інші мови використовуються залежно від ситуації.

Збереження і розвиток мов, включаючи малі, декларується як офіційна мовна політика Євросоюзу. Серед способів досягнення цього зазвичай називаються вивчення більше ніж однієї іноземної мови і продовження вивчення мов у зрілому віці.

Щосуботи на польському телеканалі "Superstacja" показують телевізійний проект "На часі UA". Розповідають про життя 1,5 млн українців у Польщі. Проект є першою україномовною програмою комерційного телебачення Польщі. Транслюється о 21:45.

Вона має стати інформаційною платформою та майданчиком для консультацій і порад, які можуть спростити життя українців у Польщі.

Зараз ви читаєте новину «У Європі заохочують до двомовності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути