вівторок, 11 вересня 2018 11:26

"Створимо умови для українізації на наступні 10 років" - нардеп

"Створимо умови для українізації на наступні 10 років" - нардеп
Для мови потрібна інфраструктура, твердить нардеп Ірина Подоляк про мовні законопроекти. Фото: Громадське радіо

Українське суспільство готове до українізації. Мовний закон необхідно прийняти, щоб закріпити цю тенденцію та створити умови для її продовження на наступні 10 років. Так вважає перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності Ірина Подоляк.

"Цим законом ми хочемо убезпечити ситуацію через 5-10 років. Держава вимагає від людини знання державної мови, але не створює для цього жодних умов. Ми завжди говоримо, як ми сильно любимо українську культуру, українську мову, але для цього потрібна інфраструктура", - зазначила вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Українська має бути бажаною, а не нав'язаною"

"Є піднесення з 2014-го. Ми знаємо, як багато людей зараз розмовляють державною мовою. Цікавий факт: найбільше вимагають української мови люди, які виросли в російськомовному світі та свідомо вивчили українську", - каже Подоляк, передає "Громадське радіо".

Подоляк вважає, що парламент повинен розпочати розгляд мовного законопроекту 5670 Д уже у вересні.

"Цей законопроект створює інструменти, щоб усі, хто хоче вивчити українську мову, могли це зробити. Аби розвиток української мови не відбувався так, як останні 27 років", - пояснила вона. - Люди, як розмовляли, так і будуть розмовляти. Будуть обирати ту мову, яка їм потрібна. Закон створить умови, що зробити кар'єру в державній службі, установах і підприємствах без знання державної мови буде неможливо".

На її думку, у парламенті не приймають мовний закон, бо бояться провокацій.

"Чому ці люди так бояться? Бо їх лякають праві сили, провокатори, люди з правого політичного сегменту. Це буде й далі тривати", - зазначила вона. До мовного питання треба ставитися спокійно. Тоді воно нікого не дратуватиме, не викликатиме стрес у суспільстві".

У Парламенті зареєстровано аж 5 мовних законопроектів. На її думку, велика кількість законопроектів – це недобре.

"Велика кількість законопроектів і була зареєстрована для того, щоб розпорошувати голоси, аби закон ніколи не був ухвалений", - вважає нардеп. - Провокаторів доволі багато є і поза парламентом, і в парламенті. Бо парламент є відображенням суспільства. У парламенті зараз є 5 законопроектів, пов'язаних із урегулюванням державної мови. Тих, що стосуються виключно державної мови, є 2. Інші законопроекти базуються на зовсім інших державних концепціях. На мою думку, така велика кількість законопроектів і була зареєстрована для того, щоб розпорошувати голоси, аби закон ніколи не був ухвалений".

Громадський законопроект "Про державну мову" №5670 Д є допрацьованим варіантом №5670. Його автором, в тому числі, є Ірина Подоляк.

Законопроект 5670 Д передбачає створення Національної комісії стандартів державної мови, Центру державної мови та інших інституцій. Зокрема, пропонується забезпечити роботу 27 мовних інспекторів.

Зараз ви читаєте новину «"Створимо умови для українізації на наступні 10 років" - нардеп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути