Ексклюзиви
пʼятниця, 30 червня 2017 08:38

"Потрібно брати приклад з Ізраіля" - Портніков про мовне питання

"Потрібно брати приклад з Ізраіля" - Портніков про мовне питання
Портніков порівняв мовну ситуацію в Ірландії та Ізраїлі. Фото: Politeka

Журналіст Віталій Портніков вважає, що в Україні потрібно як можна швидше прийняти новий мовний закон. Як приклад вирішення мовного питання він навів Ірландію та Іспанію.

Помірковані журналісти в Ірландії оголосили англійську мову державною на рівні з ірландською. На поч 20 ст ірландською розмовляло 15% населення. Тепер - ніхто, сказав він на презентації книжки "Еврора", передає "Твоє місто".

"В Уельсі, який також є частиною Великої Британії, гельською говорять більше, аніж в Ірландії, яка стала незалежною. Чи маємо ми йти таким шляхом? Я не впевнений. Тим більше, що між бути частиною великої англомовної цивілізації і частиною російськомовної цивілізації – ето двє большиє разніци", - сказав Портніков.

Засновники держави Ізраїль говорили переважно на їдиші - діалекті німецької мови. Вони могли оголосити його державним у Ізраїлі та стати частиною німецької цивілізації. Але вибрали інший шлях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яка ситуація з мовним законодавством в Україні

"Але вибір був інший - з точки цивілізаційної ідентичності народу, його історичної ідентичності, хоча цю мову довелося вчити буквально з першої літери. І людям, які зараз репатріюються, також доводиться вчити мову з першої літери. Причому, їх ніхто особливо не примушує. Можна не вчити іврит і розмовляти все життя російською, тільки на певному рівні розвитку та соціального успіху. Ось важливий момент – рівень розвитку та успіху", - наголосив він.

Портніков вважає, що не потрібно нікого примушувати говорити українською.

"Я в цьому впевнений. Але разом з тим, я абсолютно впевнений, що як в Ізраїлі – незнання української мови просто створює для тебе певні обрії подальшого просування. Тобто українська має стати мовою соціальних ліфтів, мовою розвитку", - заявив журналіст.

Він вважає, що крім приймання мовних законів потрібно відкривати безкоштовні школи української мови.

У Раді зареєстрували законопроект 5670-д про посилення ролі української мови у всіх сферах життя суспільства.

Зараз ви читаєте новину «"Потрібно брати приклад з Ізраіля" - Портніков про мовне питання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути