Ексклюзиви
понеділок, 11 грудня 2017 09:50

10 тисяч чиновників мають заговорити українською - Слабошпицький

10 тисяч чиновників мають заговорити українською - Слабошпицький
"Ми привели владу, яка називає себе майданною, а насправді ситуація з мовою погіршилась" - Слабошпицький Фото: Збруч

Українці масово переходитимуть на рідну мову, якщо нею заговорять 10 тисяч чиновників. Про це Gazeta.ua каже письменник і громадський діяч Михайло Слабошпицький:

Державна мова – це мова державних установ. Однак чуємо її там далеко не завжди. Ми привели владу, яка називає себе майданною, а насправді ситуація з мовою погіршилась.

По чому це видно?

Я проводжу конкурс знавців української мови імені Петра Яцика. Рівень знань упав. Останні 2-3 роки школярі провалюють тестування з української. На вулицях у столиці говорять переважно російською. Хоча під час Революції гідності був сплекс української. Я часто буваю в Естонії. Там якщо не знаєш естонську мову, то позбавлений права обиратися і обирати. У Латвії на момент проголошення незалежності було лише 48 відсотків латвійців, однак вони відстояли своє.

В Україні є багато прихильників двомовності.

Квазіпедагоги на зразок Дмитра Табачника (міністр освіти у 2010-2014 рр. - Gazeta.ua) говорять, що дитина краще розвивається у двомовному середовищі. Це дурниця. Дитина має рости в однозначному мовному середовищі. Інші мови повинна вивчати як іноземні. В Україні склалась пост-колоніальна ситуація і нам ніяк не вдається вибратися з неї. Канада - некоректний приклад двомовності, бо то - країна емігрантів. Так само Швейцарія. Це - еклектичне утворення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рік утвердження державної мови об'єднає націю - Жулинський

Яку роль може відіграти Рік утвердження державної мови, якщо 2018-й стане таким?

Треба показати школярам, студентам потребу знати мову. Якщо людина мріє стати депутатом чи міністром і не знає державної мови, то перспективи не матиме. Такий орієнтир треба дати молоді.

Варто зобов'язати людей, які виходять на трибуну, говорити українською. Або позбавляти слова. Навіть Азаров намагався розмовляти українською, Янукович її вчив. Зміг, хоч його не можна назвати інтелектуалом. Юлія Тимошенко теж не знала мови. Але найняла вчителя і за кілька місяців заговорила.

Варто організовувати мовні фестивалі, конкурс знавців української імені Петра Яцика зробити загальнонародним, провести в парламенті диктант з української мови. Варто встановити мовний режим. Демократія - це коли дозволено те, що дозволено, і заборонено те, що заборонено. А ми уявляємо демократію як анархію.

10 листопада звернення до президента Петра Порошенка з пропозицією 2018-й оголосити Роком утвердження державної мови підписали 178 народних депутатів. 17 листопада його підтримав комітет із питань культури й духовності Верховної Ради. А згодом - 36 письменників, науковців і митців. Відповідне звернення надіслали президенту Петру Порошенку.

"Стратегічним завданням держави є забезпечення неухильного дотримання конституційних гарантій щодо всебічного розвитку і функціонування державної мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України, - йдеться у ньому. - В умовах гібридної агресії проти України це сприятиме консолідації суспільства, посиленню національної безпеки та суверенітету країни."

Зараз ви читаєте новину «10 тисяч чиновників мають заговорити українською - Слабошпицький». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути