Ексклюзиви
пʼятниця, 08 грудня 2017 09:20

Рік утвердження державної мови об'єднає націю - Жулинський

Рік утвердження державної мови об'єднає націю - Жулинський
Рік державної мови утвердить українську в суспільній свідомості. Фото: rukh.team

Рік державної мови утвердить українську в суспільній свідомості. Це сприятиме об'єднанню нації. Про це Gazeta.ua говорить літературознавець, академік, колишній народний депутат і віце-прем'єр Микола Жулинський.

"Державна мова консолідує суспільство. Кожен народ намагається визначити певну мову основною. Зазвичай - мову титульної нації, - каже він. – Деякі народи мають кілька державних мов, але це залежить від складу населення. В Україні титульна нація – українці, тому державна мова має бути лише українська".

"Головне, щоб молодь відчула і усвідомила практичну необхідність користуватися українською. Потрібно поширювати державну мову повсюди, щоб її вживали у школах, вищих навчальних закладах, родинах. Зараз це є, але не так, як хотілося б. Українська мова має набути міжнаціонального статусу", - говорить Микола Жулинський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Навіщо нам ця мова?" - Мухарський розкритикував російських лібералів

"До 200-ліття дня народження Тараса Шевченка на телебаченні видатні люди декламували його вірші. Було б добре, якби зараз українську мову пропагували політики, культурні та громадські діячі. Потрібно проводити конкурси на її знання серед школярів, студентів.

Були сприятливі роки для розвитку і утвердження української мови. Це період Української Народної Республіки та у 1920-ті, коли компартія проводила українізацію. Далі був спалах українства у 1960-ті роки. Але такі періоди були короткочасними. Українську мову завжди сприймали як не престижну, другорядну. Для просування по службі використовували російську.

Президент має оголосити 2018-й Роком утвердження державної мови, щоб люди переконалися - це потрібно кожному. Державною мовою мають оволодіти всі громадяни. Адже вона об'єднує і дає можливість відчувати причетність до національної історії".

10 листопада звернення з пропозицією провести "Рік утвердження державної мови" до президента України підписали 178 народних депутатів. 17 листопада його підтримав комітет із питань культури й духовності Верховної Ради. Ініціативу проголосити 2018-й Роком утвердження державної мови підтримали також 36 письменників, науковців і митців. Відповідне звернення надіслали президенту Петру Порошенку.
"Стратегічним завданням держави є забезпечення неухильного додержання конституційних гарантій щодо всебічного розвитку і функціонування державної мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України, - йдеться у зверненні. - В умовах гібридної агресії проти України проведення відповідних заходів сприятиме консолідації суспільства, посиленню національної безпеки та суверенітету України".

Зараз ви читаєте новину «Рік утвердження державної мови об'єднає націю - Жулинський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути