середа, 18 жовтня 2017 07:20

Публічний простір має бути повністю україномовний

— Слабкі люди вірять у свою квотність і прораховану відсотковість. Переходять на російську у спілкуванні з її носіями. — каже тележурналіст і письменник 38-річний Остап Дроздов.

— Ми повинні мати сміливість вийти із зони свого дискомфорту, до якого звикли. Пора качати права. 25 років російськомовні жили в ідеальних умовах. Мали засилля свого контенту, шоу-бізнес і медіа. Але це базувалося на моїй дискримінації. На обмеженнях людини, яка в чужомовній атмосфері не мала можливості реалізувати свої мовні права.

Двомовність не може бути така, як про неї говорять. Вона далі несе у собі конфлікт.

— Російськомовні українці під двомовністю бачать право на свою мову, щоб далі ігнорувати україномовних. Українець повинен сказати до російськомовного: "Я пріоритетніший у своїй країні, я тебе буду дискримінувати і це твої проблеми, що послуговуєшся російською".

У мовному питанні радить роз'єднати публічний і приватний простір.

— Треба зламати стереотип, що ти все автоматично розумієш російською. Публічний простір має бути тільки україномовний. На жоден інший варіант ми погоджуватися не повинні. У Литві є 40 відсотків етнічних росіян. Вони цитують Пушкіна, Цвєтаєву, і це прекрасно. Але розуміють, що свою мову можуть застосувати тільки у приватному просторі. Ні Литви, ні Естонії за інших умов не було б. Живемо в русифікованій країні, бо приватність російськомовних стала публічною.

Зараз ви читаєте новину «Публічний простір має бути повністю україномовний». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути